неділя, 22 серпня 2010 10:55

Міністр Януковича попросив владу не переписувати історію під себе

Міністр Януковича попросив владу не переписувати історію під себе

Екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко вважає, що у підручниках з історії останні 20-25 років слід подавати сухими фактами і цифрами без політичних оцінок.

Про це він заявив Gazeta.ua, коментуючи інформацію про вилучення з підручників з історії для 5-го класу розділу про Помаранчеву революцію.

"Там дійсно, в одному із підручників є дещо суб'єктивна інформація, яка відображає точки зору одної політичної сили. Це я м'яко сказав. На мою думку, потрібно робити таким чином: є така світова традиція — в історію не вносити інформацію за останні 20-25 років, тобто, одного покоління. А питання, хто при владі, хто президент, прем'єр, оці політичні питання переносити у предмет "Суспільствознавство" у старші класи. Просто інформація, яка політична сила перемогла, а яка в опозиції. Бо давати політичні оцінки неправильно. От скажімо, зараз при владі Партія регіонів. От вона що повинна написати, що вони праві, а всі неправі," - зазначив Ніколаєнко.

Лідер "Справедливості" заявив, що немає відношення до попередніх підручників, оскільки побачив їх уже надрукованими.

"Я чесно скажу, без мене друкували всі ці підручники в 2005 році. Бо коли я прийшов у кінці лютого, вони вже практично були написані, вони писалися в грудні там, листопаді, січні. А поки я розібрався, то вони вже фактично надрукувалися, я їх і не бачив. Я їх побачив надрукованими. І взагалі, от спитайте Табачника, він підручників може й не бачити. Підручники можуть друкуватися у вищих школах по 400 штук. Ви здатні 300-400 підручників прочитати, хоча би перелистати?", - зауважив екс-нардеп.

Ніколаєнко наголосив, що події 2004 року слід подавати без оціночних суджень і ярликів.

"Тому я вважаю, що викинути з новітньої історії всі політичні оцінки за останні 20 років треба. Можна сказати безстрасно, хто був. Але безстрасно, і не вказувати, гарний він був президент чи ні?. Тому в 2005 році, на жаль, без мене це робилося. І період незалежності подати сухо: в такому то-році президент був такий, парламент і уряд такі. Просто сказати сухі цифри, бо школу політизувати не можна. Я вважаю, що просто написати: "Переміг президент Ющенко" достатньо. І додати: "А друге місце було за лідером Партії регіонів Януковичем, третє місце за тим то. І не треба писати, що то були хороші люди, а то — бандити", - зауважив Ніколаєнко.

На думку Ніколаєнка, влада зробить велику помилку, якщо не уникне спокуси писати нові підручники з історії під себе.

"Я хочу категорично просити нинішню владу не робити помилку попередників і переписувати наверле тільки із протилежним знаком", - підсумував Ніколаєнко.

Зараз ви читаєте новину «Міністр Януковича попросив владу не переписувати історію під себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути