Ексклюзиви
пʼятниця, 07 жовтня 2016 11:29

Мінфін та Мінагропрод провокують провал кредитної програми МВФ — Скоцик

Мінфін та Мінагропрод провокують провал кредитної програми МВФ — Скоцик
Голова Аграрної партії України Віталій Скоцик

Міністр фінансів Олександр Данилюк разом із міністром аграрної політики і продовольства Тарасом Кутовим провокують провал кредитної програми МВФ. Про це заявив економіст, голова Аграрної партії України Віталій Скоцик.

"Сьогодні спільна позиція Мінфіну і Мінагропроду щодо остаточного скасування спеціального режиму ПДВ і є найбільшою загрозою для програми кредитування МВФ", - вважає Віталій Скоцик.

Економіст наголосив, що головна вимога для отримання кредиту МВФ - збалансований бюджет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аграрна партія виборола подовження мораторію на землю – Скоцик

"Бюджетний дефіцит (різниця між доходами і видатками) не повинен перевищувати 3,7 відсотка від ВВП. Це головна вимога МВФ для наданні кредитної лінії Україні. Своїми діями Мінагропрод і Мінфін провокують підвищення цього боргу. Вони забирають із галузі близько 20 мільярдів гривень. Це однозначно провокує спад у галузі. Відповідно, падає загальне виробництво. Наприклад, якщо АПК впаде на 5 відсотків, то загальний ВВП - приблизно на 2 відсотки. Уряд не зможе зібрати запланованих податкових зборів. Збільшиться державний борг, який точно перевищить заплановані 3,7 відсотка від ВВП. МВФ відмовить у транші, бо Україна не виконає умов", - пояснює Віталій Скоцик.

Голова Аграрної партії також назвав міфічними "вимоги МВФ" у поданні українських чиновників.

"Усі меморандуми, які подаються, виходять від української сторони. "Вимоги МВФ" - це спосіб прикрити свою профнепридатність. Усе, що руйнує економіку, можна списати на ці "вимоги". Насправді є одна реальна вимога — це збереження балансу бюджету", - сказав політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Півтора мільйона українців переходять із межі бідності до межі голоду"

Економіст також розповів, як вирішити проблему постійного бюджетного дефіциту.

"Забезпечити позитивний баланс бюджету можна, лише стимулюючи виробництво готової продукції. Спецрежим ПДВ для аграріїв 1998-го запровадили з тією метою, щоб виробник сировини отримував кошти тоді, коли продасть свою продукцію переробному підприємству в Україні. На експорт йшло більше готової продукції. Сьогоднішня урядова стратегія нарощування продажу сировини означає для нас втрату приблизно 1,5 мільярда доларів на рік. Світ увійшов до довготривалого тренду падіння ціни на всі сировинні продукти. Тому ми втрачаємо, коли продаємо сировину, знищуємо умови, які дали б змогу налагодити переробку", - наголосив Віталій Скоцик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр Кутовий сховався від мітингувальників на свинофермі

Зараз ви читаєте новину «Мінфін та Мінагропрод провокують провал кредитної програми МВФ — Скоцик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути