середа, 20 лютого 2019 08:12

Ми забули, що обіцяли Заходу - чи продовжить Європа санкції проти "сім'ї" Януковича

Ми забули, що обіцяли Заходу - чи продовжить Європа санкції проти "сім'ї" Януковича
Європа знімає санкції, бо ми не надали стовідсоткових доказів, вважає політолог Олександр Кочетков. Фото: EPA

5 років тому, 20 лютого 2014-го, міністри закордонних справ Євросоюзу домовилися ввести санкції проти українських чиновників і топ-посадовців, які відповідали за розстріл Євромайдану.

У санкційний список потрапили екс-президент Віктор Янукович, його сини - Олександр і Віктор. 6 березня їм заморозили рахунки. Теж саме зробили щодо глави МВС Віталія Захарченка, його заступника Віктора Ратушняка, екс-голів СБУ Олександра Якименка та Ігоря Калініна, екс-генпрокурора Віктора Пшонки та його сина Артема Пшонки, екс-прем'єра Миколи Азаров і його сина Олексія Азарова, братів Андрія Клюєва (екс-глава Адміністрації Януковича) і Сергія Клюєва, Олени Лукаш, Андрія Портнова, міністрів уряду Азарова Дмитра Табачника, Едуарда Ставицького та Раїси Богатирьової. Також під санкції потрапили Сергій Курченко, Сергія Арбузов та Олександр Клименко.

Всю відповідальність за налагодження діалогу і насильство тоді покладали на Віктора Януковича.

За рік санкції почали знімати. Востаннє посли ЄС виключили із санкційного списку Олену Лукаш та Сергія Клюєва - не знайшли їхніх грошей в Європі.

Особисті санкції на членів режиму Януковича наклали США і Канада.

Чому знімають санкції розказав Gazeta.ua політолог Олександр Кочетков.

"Санкції наклали під впливом політичної ситуації - всі бачили по телебаченню Майдан, Небесну сотню. Співчували. Наші нові лідери кожної хвилини казали про злочинну владу. Правоохоронці казали, що мають безліч доказів - що гроші колишньої влади - корупційні. І міжнародні партнери погодились допомогти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захід не готовий накинути зашморг санкцій, який би задушив Росію - політолог

Коли почалось розслідування, з'ясувалось, що деякі представники колишньої влади відкупились грошима, каналами, політичним впливом - і справи закрили. Найближче оточення Януковича не змогло відкупитись. А слідчі органи не змогли знайти переконливих доказів, щоб їх визнав європейський суд. В Азарова та Януковича є гроші, щоб знайти хороший захист. На тлі цього Захід знімає санкції, бо ми забули, що обіцяли. Бо там без доказів не можна.

Щоб Януковича видали нам, потрібно щось надзвичайне. Наприклад, Путін помре, і прийде умовний демократ. Хоча в це не віриться. Скоріше за все екс-президент помре в Росії. Він там наче в колонії - не може нікуди поїхати, хоча і живе в дорогому будинку. Янукович полюбляв грати у гольф в Іспанії, відпочивати і полювати по всьому світу.

Хоча це не те покарання, на яке він заслуговує. Це важливо, бо наступні президенти можуть не встигнути втекти. Якщо ми оголошуємо вирок проти Януковича, значить можемо і проти будь-якого іншого.

Продовження санкцій залежить від виборів. Тимошенко захоче "віддати" борг колишній владі. Що буде робити Зеленський - ніхто не знає. Якщо залишитись Порошенко, то список буде скорочуватись".

Європейський союз і Сполучені Штати Америки працюють над новими санкціями проти Росії. Так хочуть відповісти на захоплення 24 українських моряків у Керченській протоці. Брюссель і Вашингтон координують свої дії щодо посилення впливу на режим президента РФ Володимира Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Ми забули, що обіцяли Заходу - чи продовжить Європа санкції проти "сім'ї" Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути