Ексклюзиви
вівторок, 19 травня 2015 18:08

Ми хочемо заплатити за зовнішніми боргами, але на умовах, які пропонує Україна - Яценюк

Ми хочемо заплатити за зовнішніми боргами, але на умовах, які пропонує Україна - Яценюк
Арсеній Яценюк. Фото: Урядовий портал

Верховна Рада підтримала урядовий законопроект "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом" (№ 2898) та відповідні зміни до Бюджетного кодексу України (№ 2899), якими уряду України надається право на введення мораторію на зовнішні виплати України за борговими зобов'язанням перед приватними кредиторами.

Представляючи проекти законів на засіданні Верховної Ради України у вівторок, 19 травня, прем'єр Арсеній Яценюк підкреслив, що уряд разом із парламентом "не один місяць проводять роботу для того, щоби стабілізувати фінанси української держави, наповнити бюджет, зменшити боргове навантаження з українського бюджету і дати можливість людям відчути те, що життєві стандарти змінюються - що заробітна плата може зрости, можуть бути створені робочі місця, що доходи громадян можуть бути проіндексовані. І що життя в Україні просто буде краще".

"Для цього парламент, уряд і коаліція разом із президентом України зробили дуже багато кроків для реформ країни. І ці кроки зараз відмічені в першу чергу нашими зовнішніми кредиторами", - підкреслив глава уряду, нагадавши, що після останнього саміту Україна-Європейський Союз вперше в офіційних документах ЄС було зазначено, "що Україна не просто говорить про реформи - Україна провела і Україна далі буде проводити ці реформи".

Яценюк наголосив, що Україна отримує підтримку від міжнародних партнерів, проте "цієї підтримки недостатньо, якщо ми з вами не будемо приймати правильних і сильних рішень, не просто щоб збалансувати бюджет, а щоб зняти боргове навантаження з прийдешніх поколінь".

"Щоб наші діти, наші онуки не платити по боргах Віктора Януковича - це завдання цього парламенту", - підкреслив глава уряду.

У рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом і іншими іноземними кредиторами в минулому році Україна отримала пакет фінансової підтримки: "Ми отримали 9 мільярдів доларів кредитів від наших західних партнерів. Але ми віддали 14 мільярдів доларів кредитів західним партнерам. Чи є це справедливо для країни, яка знаходиться у війні й у вогні?"

"Думаю, що з боку приватних кредиторів країни повинні бути зроблені реальні кроки по допомозі українському народу побороти російську агресію, стабілізувати економічну ситуацію і насправді стати європейською державою за європейським стилем життя", - сказав прем'єр.

Він нагадав, що торік, коли він був призначений Прем'єр-міністром України, борг країни становив близько 72 мільярдів доларів США: "За рік ми зменшили борги на 3 мільярди доларів США. Це добре. Але ми не можемо продовжувати жити за формулою: брати нові кредити, щоб погашати старі. Ця формула повинна завершитись".

"Загальний обсяг сьогоднішніх зобов'язань країни - на рівні 70 мільярдів доларів США. Цифра зовнішніх боргів країни, наприклад, станом на 1 січня 2008 року була всього-на-всього 17,6 мільярда. Віктор Янукович і його банда примудрилися за три роки взяти 40 мільярдів доларів, які пропали. Люди їх не відчули. Але державний бюджет відчув навантаження, і це лягло боргом на кожного українця, на кожну українську сім'ю. Я хочу, щоб ми звільнили український народ від боргового ярма, яке сьогодні є в країні і створене Януковичем і його поплічниками", - наголосив Яценюк.

Глава уряду підкреслив, що лише в поточному році загальна сума, передбачена Державним бюджетом на зовнішні виплати, рівна сумі, яка передбачена на всю національну безпеку і оборону: "90 мільярдів гривень ми повинні витягнути з бюджету і віддати нашим зовнішнім кредиторам по боргах, які не ми брали".

Уряд України, підкреслив він, розпочав переговори з кредиторами щодо реструктуризації боргу. Він наголосив, що загальний обсяг фінансової допомоги від наших зовнішніх партнерів: Міжнародного валютного фонду, від країн Великої сімки та інших контрибуторів – становить на чотири роки 25 мільярдів доларів США: "При цьому з цих 25 мільярдів доларів максимум тільки 15 ми можемо використати виключно на погашення зовнішніх боргів. А залишок 10 мільярдів доларів іде на поповнення золотовалютних резервів країни, які, до речі, зросли і які зараз дають можливість утримувати валютно-курсову стабільність".

"Тобто в нашому розпорядженні на найближчі чотири роки є 15 мільярдів доларів – це в активі", - пояснив він.

Щодо пасивів, глава уряду підкреслив, що за чотири роки Україна повинна віддати 30 мільярдів доларів США зовнішніх боргів та 17 мільярдів доларів США внутрішніх: "15 маємо, а 47 - винні. Виникає питання: як платити? З кишень українців ці борги ми платити більше не можемо".

Арсеній Яценюк звернувся до зовнішніх кредиторів: "Ми просимо наших зовнішніх приватних кредиторів прислухатися до пропозиції Уряду України і реструктуризувати борги України, якими володіють приватні кредитори, на умовах, які запропонував український Уряд. У найближчі чотири роки нам необхідно додатково отримувати ресурс від цієї реструктуризації, зменшити навантаження на українську державу від зовнішніх боргів на суму загалом близько 15 мільярдів доларів США".

Ухваленими законами Кабінету Міністрів надається право на введення мораторію на зовнішні виплати України за борговими зобов'язанням перед виключно приватними кредиторами за переліком зобов'язань, вказаних у додатку до законодавчого акту.

Яценюк наголосив, що таким правом Уряд може скористатися "у випадку необхідності – якщо ми не домовимося з нашими кредиторами". "А ми сподіваємось, що домовимось із нашими кредиторами", - додав Глава Уряду

"Ми хочемо заплатити, але ми хочемо заплатити на тих умовах, на яких пропонує український Уряд і українська держава", - підкреслив Яценюк.

Він наголосив, що в законах йдеться виключно про приватних кредиторів, які є власниками зовнішнього державного боргу України: "Мова не йде про державні українські банки, які виплачують свої зобов'язання".

"Ця боргова операція, яка проводиться Урядом України разом із нашими кредиторами, не має жодного негативного впливу ні на українські банки, ні на валюто-обмінний курс, а навпаки - буде мати позитив, тому що після проведення цієї операції борги України будуть меншими, а це означає, що довіра як кредиторів, так і інвесторів буде більшою, адже українська економіка буде здоровішою", - підкреслив глава уряду.

Він звернувся до приватних кредиторів: "Якщо ви хочете підтримати Україну, якщо ви справедливо відноситесь до українських громадян і до української держави, яка потерпає від російської агресії, потерпає від війни, втратила 20% економіки, втратила через російську військову агресію Крим, де десятки тисяч російських військових топчуть українську землю, - допоможіть не словом, а доларом, а точніше, мільярдами доларів".

"Український народ оцінить це, і це буде реальною і відповіддю, і допомогою і Україні, і Європі в цілому", - наголосив Яценюк.

Глава Уряду звернувся до народних депутатів України ухвалити ці законопроекти: "Давайте допоможемо українському народу зберегти гроші, отримати ресурс для індексації грошових доходів громадян. І давайте звільнимо наших дітей і прийдешні покоління від цього боргового ярма, яке створено Януковичем і його попередниками".

Верховна Рада підтримала урядовий законопроект "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом" (№ 2898) та відповідні зміни до Бюджетного кодексу України (№ 2899). За проголосували 256 і 246 народних депутатів відповідно.

Зараз ви читаєте новину «Ми хочемо заплатити за зовнішніми боргами, але на умовах, які пропонує Україна - Яценюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути