понеділок, 02 лютого 2015 18:43

Між Україною та Росією йде неоголошена війна - Баррозу

Між Україною та Росією йде неоголошена війна - Баррозу
Фото: ltdaily.info

Голова Єврокомісії в 2004-2014 роках Жозе Мануель Баррозу після двох десятків ділових зустрічей з президентом Росії Володимиром Путіним пропонує своє бачення майбутніх відносин РФ і України.

Про це пише журналіст швейцарської газети Le Temps за підсумками інтерв'ю з Баррозу, повідомляє ЛігаБізнесІнформ.

"Це стан неоголошеної війни. Це очевидно. Українська влада досі говорить про агресію", - так Баррозу описав стан відносин між РФ і Україною.

"Правда полягає в тому, що російський президент проти всякої очевидності стверджує, що не має до цього відношення. Я зустрічався з ним близько 20 разів, останній раз у жовтні (2014) в Мілані. Іноді він говорить, що хотів би грати роль посередника між українським урядом і російськими сепаратистами. Але це абсолютно не відповідає дійсності. Хто озброює сепаратистів? Хто їх підтримує політично, морально, фінансово і у військовому плані? У цьому регіоні більше російської зброї, ніж це було до того, як був збитий цивільний літак "малайзійських авіаліній", - сказав Баррозу.

При цьому політик упевнений, що зараз перед дипломатами стоїть завдання будь-якими способами не допустити розповзання неоголошеної війни на весь Старий Світ. "Я сподіваюся, що цього вдасться уникнути", - заявив він. Баррозу також додав, що Європа не зацікавлена у створенні проблем з Росією.

На його думку, ЄС від початку агресії Росії в Україну повинен був негайно реагувати на окупацію Криму. "Велика країна анексує частину меншої за розміром країни. Це абсолютне порушення міжнародного права. Європа могла зробити вигляд, що нічого не бачить. Але це могло б підштовхнути до нових авантюр такого ж роду і створити більш серйозну ситуацію", - сказав колишній європейський керівник.

ЄС погодився підписати договір про асоціацію, щоб Україна отримала доступ до європейського ринку, сказав Баррозу. "Уряд Януковича парафував угоду. Але потім, під тиском з боку росіян, вони не підписали документ, що спровокувало повстання. Це російська пропаганда намагається сьогодні закріпити ідею про те, що існує змова Заходу з метою дестабілізувати Росію. Що стосується Європи, це абсолютне божевілля ! Ми ніяк не зацікавлені в цьому", - заявив він.

Навпаки, стверджує політик, з чисто економічної точки зору Європа зацікавлена у стабільній Росії. "Росія для нас важливіше, ніж Україна", - заявив він, додавши, що відповідальність лежить на російській стороні, і Європі не слід йти на поводу у кремлівської пропаганди, яка, за його словами, "проводиться дуже професійно і наполегливо".

Зараз ви читаєте новину «Між Україною та Росією йде неоголошена війна - Баррозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути