субота, 18 червня 2022 13:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Меркель не вважає газ і будівництво "Північного потоку-2" зброєю Путіна

Меркель не вважає газ і будівництво "Північного потоку-2" зброєю Путіна
Політикиня зауважила, що перед вторгненням РФ в Україну газопровід так і не запрацював, тому казати про те, що газ був зброєю Росії, недоречно. Фото: eastnews.ua

Колишня канцлерка Німеччини Анґела Меркель не вважає, що рішення про будівництво "Північного потоку-2" було хибним.

Перед вторгненням російського диктатора Володимира Путіна в Україну "Північний потік-2" так і не запрацював, заявила вона в інтерв'ю Redaktions Netzwerk Deutschland.

"Я вірила у зміни не шляхом торгівлі, а у зв'язку з торгівлею із другою найбільшою ядерною державою світу. Тоді міркували так: якщо "Північний потік-2" запрацює, Путін не постачатиме газ через Україну або навіть нападе на неї. Але трубопровід не запрацював, тому казати про те, що газ був зброєю Росії, недоречно", - підкреслила 67-річна Меркель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель готова стати посередницею між Росією та Україною

Водночас відставка ексканцлерки могла вплинути на рішення Путіна вторгнутися в Україну. Наприкінці перебування на посаді вона була безсила змінити ситуацію. Меркель каже, що її спроби вплинути на Путіна впродовж останнього року не мали результату.

Меркель також не вважає себе винною в тому, що Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Вона заявила, що "неможливо було створити таку архітектуру безпеки, яка цьому б запобігла".

Політикиня каже, що інформація про підготовку Росії до повномасштабного вторгнення в Україну з'явилася в жовтні 2021-го. Вона надійшла від спецслужб Сполучених Штатів Америки. Додала, що уважно стежила за візитом до Москви 15 лютого нового канцлера Олафа Шольца.

Зараз ви читаєте новину «Меркель не вважає газ і будівництво "Північного потоку-2" зброєю Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути