Ексклюзиви
пʼятниця, 30 січня 2009 14:04

Мельниченко каже, що Росія могла б посприяти у справі Гонгадзе

Микола Мельниченко стверджує, що на території Росії є люди, зокрема співробітники ФСБ, які можуть допомогти притягнути до відповідальності безпосередніх замовників вбивства Георгія Гонгадзе, бо замовники просили найвищі щаблі влади РФ про "певні дії".

"Я був допитаний ГПУ. На превеликий жаль, я не можу розповідати, про що, де, як, тому що я давав підписку, це є таємницею слідства", - сказав він в інтерв"ю Радіо "Свобода".

"Але на території Росії є певні люди, в тому числі це і співробітники ФСБ Росії, які займали і займають дуже високі чини, і які можуть елементарно допомогти притягнути до карної відповідальності безпосередніх замовників вбивства Георгія Гонгадзе, тому що безпосередньо замовники спілкувалися і просили про певні дії найвищі щаблі влади Росії", - розповів він.

Мельниченко додав, що він "надіявся на те, що Генпрокуратура Російської Федерації допоможе Україні притягнути до карної відповідальності замовників вбивства".

"Але 12 січня цього року за підписом Звягінцева, а це заступник Генпрокурора Російської Федерації, на ім"я ГПУ прийшов лист, де вони сказали, що вони не будуть допитувати, тому що це суперечить національним інтересам Росії", - сказав він, розтлумачивши: "Іншими словами – національні інтереси Росії заключаються в тому, щоб ховати замовників вбивства Георгія Гонгадзе".

Водночас, на запитання, чи вважає він, що замовники вбивства журналіста – у Росії, майор відповів: "Ні, я не вважаю, що замовники вбивства в Росії. Замовники вбивства знаходяться в Україні…"

Мельниченко також заперечив, що російська прокуратура може їх приховувати: "Ні-ні. Я не кажу, що ховати. Російська прокуратура повинна допитати тих людей, які знають про вбивство і знають про замовників".

"І ФСБ Росії, на моє глибоке переконання, намагається впливати на політику України через того самого ж підбурювача Литвина, який займає високі посади в Україні, через того ж самого Кучму, який має дуже великий медіа-ресурс, тому що якщо вони допоможуть ГПУ – все, тоді шантажувати Литвина і управляти Україною Росія не зможе. І це є національні інтереси Росії, тобто шантажувати певних осіб", - вважає він.

"Це дуже зручно шантажувати Литвина і шантажувати оточення Кучми – дуже високі посадові особи України. І це є їхніми (росіян) національними інтересами", - додав він.

Мельниченко також заперечив, що за його записами стоїть Росія. "Мені в цьому допомагав єдиний Господь Бог", - сказав він.

"Якби я працював на когось, в мене був би господар, хто, умовно кажучи, замовляв мені цю музику, то мене не намагалися б вбити, мене не намагалися б підкупити, зі мною переговорів не вели б. Бо якщо б у мене був господар, вони вели б переговори з господарем моїм... Якби я працював на Росію, хіба мені США дали б притулок?", - заявив він і додав:

"Повинен якомога швидше відбутися відкритий судовий процес, де всі факти, де всі аргументи я міг би надати і показати".

Українська правда
Зараз ви читаєте новину «Мельниченко каже, що Росія могла б посприяти у справі Гонгадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути