субота, 03 березня 2018 09:20

Медична реформа: що лікарні мають зробити до 1 липня

Медична реформа: що лікарні мають зробити до 1 липня
Медичні заклади мають стати комунальними некомерційними підприємствами. Цей статус дає можливість закладу бути не частиною планової економіки, а незалежною структурою. Фото: pandora.medsteg.ru

Щоб отримувати гроші від держави, медичні заклади мають стати комунальними некомерційними підприємствами. Новий статус дає можливість закладу бути не частиною планової економіки, а незалежною структурою.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Він може бути комунальним, тобто залишатися у власності громади. Але некомерційним - не отримуватиме прибутку, на який можна купити Porsche головному лікарю", - каже чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зміняться правила запису до лікаря

Пояснює, що таке підприємство усе зароблене має інвестувати в себе: купити обладнання, виплатити премії. Однак у нього є повна свобода у щоденній роботі.

"Зараз такої свободи немає. Міністерство пише, як їм жити. А вони тільки виконують. Я кажу головному лікарю Охматдиту (дитяча лікарня у столиці. - gazeta.ua), скільки у нього має бути малярів. Чесно скажу, один раз був в Охмадиті", - каже заступник міністра.

Не буде нормативу, стільки прибиральниць потрібно на квадратний метр

На його думку, більшість головних лікарів зараз - слабкі менеджери. Не тому, що погані люди. Від них система не вимагає бути керівниками.

"Зі стартом роботи Національної служби здоров'я ситуація зміниться. Cам відповідаєш, скільки людей, чи сходиться дебет із кредитом, чи тече стріха, чи є всі ліки? А держава - фінансує", - пояснює Ковтонюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали країни, куди виїжджають українські лікарі

На одного пацієнта держава виділятиме 370 грн на рік. У цю суму входять усі видатки на послугу.

"Керівник розносить цю суму по статтях. Якщо забагато платить за комунальні послуги - буде мотивований до енергоефективності. Якщо роздутий штат - муситиме зменшити кількість людей. Мало працівників - набере. Ми даємо свободу. Не буде нормативу, стільки прибиральниць потрібно на квадратний метр. А так було", - продовжує Павло Ковтонюк.

Заступник міністра наголошує: важливо, щоб до липня кілька десятків, а краще сотні громад зробили автономними свої медичні заклади. Інакше вони не зможуть укласти договір між Національною службою здоров'я і лікарнею.

На медицину цього року передбачено близько 115 млрд грн. На первинну ланку - 13,28 млрд грн. У першому півріччі 2018 року кошти будуть виплачені за старим механізмом, а в другому півріччі за новим. Із 1 квітня запрацює система договорів між лікарем та пацієнтом. Із 1 липня - почне роботу Національна служба здоров'я, яка перераховуватиме гроші медичним закладам. До того часу заклад первинної допомоги має укласти договір із Службою і мати список пацієнтів.

Читайте повну версію інтерв'ю із Павлом Ковтонюком на Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Медична реформа: що лікарні мають зробити до 1 липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути