середа, 21 лютого 2018 04:25

Назвали країни, куди виїжджають українські лікарі

Автор: Високий Замок
  Стало відомо, в які країни виїжджають українські лікарі через безвихідь
Стало відомо, в які країни виїжджають українські лікарі через безвихідь

У Вінницькій області заговорили про дефіцит лікарів.

Медики через малі зарплати змушені шукати роботу за кордоном. У лікарнях вже побоюються, що відсоток звільнених лікарів може збільшитися, пише vinnitsa.info.

"Маємо 20% дефіциту кадрів. Для нашого закладу це ще не критично, але мене хвилює, щоб ці 20% не перетворились на 30 чи 35%, тоді буде погано. Медичний персонал їде за кордон. Наші фахівці, ті кого я знаю, працюють в Чехії, Польщі. Почали працювати в Австрії, країні Європи, яка є сьогодні провідною в медицині, з найкращим медичним забезпеченням. В Туреччині працюють. Для наших лікарів немає проблеми здати іспити", - говорить головний лікар вінницької дитячої обласної клінічної лікарні Василь Паненко.

Зараз в лікарні поки справляються за рахунок того, що лікарі беруть суміщення.

"Для нас буде великий прорив, коли відбудеться автономізація закладу. Тоді фінансування здійснюватиметься за рахунок надання медичної послуги. Це те, що зараз є в світі. Держава має забезпечити базовий пакет медичних послуг і профінансувати його. Коли пацієнт матиме базовий пакет послуг, він піде в заклад, з яким страхова компанія або Національна служба здоров'я підписує угоду. В більшості будуть комунальні або державні заклади охорони здоров'я", - зауважив Паненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 фактів, які має знати українець перед поїздкою в Іспанію

Друга проблема — якщо лікарі не їдуть за кордон, то шукають кращих заробітків у приватних клініках.

"Як результат – комунальні лікарні залишаються без молодих перспективних фахівців. Ми втрачаємо кадровий потенціал. Людей, які вміють, хочуть працювати і в майбутньому можуть дати позитив. Кажуть, нічого страшного, що вони йдуть, на їх місце прийдуть молоді. Так, молоді прийдуть, але які? Ті, хто закінчує платно медичну школу, які не завжди гарно вчились? Я хочу щоб найкращі фахівці залишились в нашій країні", - підсумував головний лікар.

Художниця Марина Вовк проводить майстер-класи із петриківського розпису для американців та українців у різних містах США.

Дівчина родом з Івано-Франківська. В Америку переїхала 5 років тому.

Зараз ви читаєте новину «Назвали країни, куди виїжджають українські лікарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути