понеділок, 24 грудня 2018 08:13

Має однаково служити Росії і Україні: екс-президент подарував росіянам Азовське море

Автор: Укрінформ
  Другий президент Леонід Кучма поруч із російським президентом Володимиром Путіним сміється  під час однієї із зустрічей. 2003-го вони підписали договір про спільні кордони в Азовському морі
Другий президент Леонід Кучма поруч із російським президентом Володимиром Путіним сміється під час однієї із зустрічей. 2003-го вони підписали договір про спільні кордони в Азовському морі

15 років тому, 24 грудня 2003 року, другий президент Леонід Кучма з президентом Росії Володимиром Путіним підписав договір про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки між Росією й Україною.

За договором нейтральні води починаються за береговою лінією. За міжнародним морським правом, державні кордони закінчуються в 12 морських милях від берега - тобто за 22 км. Також будь-які судна могли вільно ходити Азовським морем.

"Ми досягли принципової згоди у тому, що Азовське море розмежовується лінією державного кордону, і підписання нами сьогодні договору є підтвердженням взаємного прагнення до вирішення наявних у нас проблемних питань. Азовське море і Керченська протока історично є внутрішніми водами України і Російської Федерації. І думка наша одна: Керченська протока повинна служити в однаковій мірі і Україні, і Росії", - заявив після зустрічі Кучма.

Путін відповів, що після підписання цього договору між країнами утворилась атмосфера для подальшої співпраці у морі.

"Цей документ створює основу для подальшої роботи з усіх аспектів російсько-української взаємодії в цьому районі. Склалася конструктивна атмосфера для початку різнопланової взаємодії, співпраці в Азово-Керченській акваторії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму окупанти будують новий міст

Договір підписали після того, як Росія почала насипати дамбу від берегів російського Таманського півострова до українського острова Коса Тузла.

За декілька років, 2008-го, умови користування морем намагались передивитись - чітко визначити кордони. Росія тоді захотіла більше 60% і домовитись сторони не змогли.

2018-го, після анексії Криму Росією, Кучма в інтерв'ю сайту "Гордон" заявив, що 15 років тому зміг зупинити РФ.

"Тверда позиція України зупинила той демарш. Після Тузли, а тим більше після подій 2014 року у мене не залишилося сумнівів із приводу очевидного – путінська Росія хоче бачити Україну не стратегічним партнером, а васалом".

25 листопада російські силовики атакували 3 українські катери в Азовському морі та застосували зброю. Шістьох українських військових поранили. Після атаки спецназ ФСБ захопив українські катери "Бердянськ", "Нікополь" та "Яни Капу" разом із особовим складом. Зараз українських моряків судять у Росії.

10 грудня президент Петро Порошенко підписав закон про припинення дії договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією.

Зараз ви читаєте новину «Має однаково служити Росії і Україні: екс-президент подарував росіянам Азовське море». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути