Ексклюзиви
неділя, 04 листопада 2012 02:30

"Майданів буде сотні і тисячі": у Первомайську продовжують боротьбу
8

Гармоніст Володимир Набаєв розігріває учасників Первомайського майдану піснею про вареники
Фото: Фото: Юрій Луканов
Учасники майдану допомагають людині, якій стало погано
Уважно слухають промовця

Навпроти міської Ради міста Первомайська, що за 170 кілометрів від Миколаєва, звучить пісня про вареники. На гармоні  грає немолодий, але бадьорий чоловік, він же співає, а йому підспівують люди, які стоять навколо нього.

Так весело проходить те, що в народі вже встигли прозвати первомайським майданом. Тут зібралися люди, які вийшли протестувати, коли дізналися, що ім'я кандидат від опозиції Аркадія Корнацького зникло зі списку переможців на сайті ЦВК і було замінено на його суперника  від провладної партії Віталія Травянка. Днями тут відбулися сутички з міліцією.

Гармоніст припиняє грати. Каже оточуючим, що в Туреччині неможливо прожити без турецької мови, у Франції без французької, у Росії без російської, в Англії без англійської і тільки в Україні можна прожити без української.

Каже, що його звуть Володимир Набаєв. Прийшов під міськраду, щоб захистити свій голос, який у нього нахабно збираються відібрати. Аркадія Корнацького знає особисто. Це він подарував Володимиру гармонь.

Перед міськрадою стоїть чоловік сто. Лунає крик: "Поможіть". На плитці лежить чоловік, якого оточили інші люди. Кажуть, що в нього епілептичний припадок. Жіночка щось вставляє йому у рота, розтискаючи зуби. Чоловік приходить до тями. Його піднімають і садять у пластикового стільця. Хтоьс одягає йому окуляри. Звучить голос: "Тримайся, Саша. Все пройде".

На сходи біля міськради стає чоловік з мегафоном і починає мітинг. Він розповідає, як ОВК фальсифікувала результати виборів.

"Вони відщипували у всіх другорядних кандидатів потроху і передавали голоси  кандидату від Партії регіонів Травянку", - каже він. Обіцяє не допустити, щоб зфальшовані результати стали актуальними". Повідомляє, що на приборкання непокірного народу були завезені міліціонери аж з Одеси – спеціальний підрозділ, завдання якого захоплювати особливо небезпечних злочинців.

Двері будинку міськради замкнені. Всередині сидять міліціонери. Вони відвертаються, коли на них наводиться фотокамера. Двері відчиняє майор міліції і питає у чому справа. Каже, що він заступник командира міської міліції Роман Зарічний. В будинку міськради міліція охороняє громадський порядок.

"Чи правда, що цей будинок штурмували спеціальні загони міліції, які мають боротися із найнебезпечнішими злочинцями?". "Цього я не коментую", - відповідає майор.

Наступний промовець Тарас Кремінь твердить, що влада зламалася, бо навіть суди вже їй не допомагають. "Кандидат від партії "Союз" по 130-му округу подав скаргу до суду,  - каже Тарас, - щоб визнати вибори недійсними, бо переміг кандидат від опозиції міцний фермер Ігор Бриченко. Суд відмовив союзівцю. Так само стане народним депутатом Аркадій Корнацький. Бо ми непоступливі і захищаємо свого кандидата".

- Ви не боїтеся, що після первомайського  майдану настане таке ж розчарування, як і після Майдану 2004-05 років?

- Головне не скурвитися, - відповідає мені 56-річний учитель фізкультури Володимир Шевілько, - Так казав артист Іван Миколайчук. Ми Корнацького знаємо, бо він наш, місцевий. В нього є репутація. Я закінчував ту ж саму школу, що й він – першу міську.

Якась жіночка підносить порізану на шматки піцу. Ми беремо по шматку. Лише та нація заслуговує на виживання, яка здатна висувати лідерів, каже Володимир, пережовуючи страву.

- Це чиє висловлювання? – запитую.

- Моє, - відповідає не без гордості в голосі.

30-річний приватний підприємець Олександр Грищенко каже, що не майдан 2004-05 розчарував, а окремі політики, які прогнулися під систему.

"Система зараз хотіла забрати наш вибір, - каже він, - Ми коли дізналися, що Корнацького викреслили з переможців, то зібралися тут і почали вимагати справедливості". За його словами, Партія регіонів гребе все під себе. "Є тут у нас фірма, багата. У них навіть вертоліт є. Власники фірми не примушували, а просили своїх працівників вступити до Партії регіонів, бо інакше фірмі буде погано і їм всім теж. Хто ж після такого партію регіонів буде любити?".

"Приїхав якийсь спеціальний загін, викинув з будинку ОВК наш місцеву міліцію. Це було о першій годині ночі, - розказує 30-річний безробітний Володимир Федонюк,- З ними прийшов судовий виконавець, у якого були засоби для силового відкриття сейфів. Десь пів на четверту ранку вони  витягли сумки з протоколами, сіли в автобус і хотіли їхати. Але люди сіли перед тим автобусом і не пустили його.

За словами, Володимира, приїхали представники об'єднаної опозиції, які домоглися, щоб   документи повернули назад до ОВК. "Потім приїхав іще якийсь загін, кажуть, з Одеси, - продовжує Володимир, - він забрав документи, обдурив людей, пробрався через боковий вхід і від'їхав до Миколаєва. Володимир підозрює, що дорогою документи були сфальсифіковані.

"Що ж це за влада така, яка так нас не поважає?"  - запитує він обурено. Але впевнений, що влада програє, бо вони плює на людей. "Коли вона далі буде так поводитися, то таких майданів буде сотні і тисячі".

Зараз ви читаєте новину «"Майданів буде сотні і тисячі": у Первомайську продовжують боротьбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути