вівторок, 14 січня 2014 21:32

Майдан розуміє, що простих механізмів зміни влади немає — Таран

Майдан розуміє, що простих механізмів зміни влади немає — Таран
Сергій Таран Фото: lenta-ua.net

Боротьба між владою і опозицією перейшла у затяжну. Зупинити протестний рух до 2015-го року не можливо. Протягом цього року майдан буде поширюватися географічно і ментально, оскільки в країні не намічається масштабних реформ. Про це у інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Сергій Таран.

Скільки ще стоятиме майдан?

- Багато хто говорить, що у людей може пропасти ентузіазм. Але аналізуючи останні події поки що цієї тенденції немає. На майдані розуміють, що простих механізмів зміни влади немає не під час виборів. Майдан буде розвиватись за кількома напрямами. Перший: кампанія по захисту виборів 2015-го року. Захистити результати буде важко. Це потребуватиме участі громадськості. Другий напрямок — це поширення роботи майдану в регіонах. Він є у багатьох, але на рівні районних містечок географічно ще не дійшов. Третій напрямок: буде полягати у роботі опозиції. Лідери будуть вимушені відповідати на запити майдану. Опозиція готуватиме єдину команду для участі у президентських виборах. Не виключаю, що відбудеться багато інших маленьких проектів, які будуть уособлюватись у майданах. Мені здається, що майдан не буде єдиною організацією, яка буде координувати всю діяльність. Швидше це буде загально координаційна, за принципом організації структура.

Яких змін варто чекати?

- Наступний рік буде дуже складним. Влада спробує закрутити гайки на всіх фронтах. І в боротьбі з активістами, і по свободі слова, і по тиску на олігархів. Цей тиск відбуватиметься через силові органи, перерозподіл бізнесу. Іноземці можуть бути оголошені персонами нон-грата. Можливі зміни в уряді. Не думаю, що ці зміни призведуть до радикального переформатування влади. Не будуть такими, що змінять протестні настрої, а можуть навпаки загострити. Зміни в уряді не вплинуть на перебіг майдану.

Чого варто боятися Януковичу?

- Для Януковича найнебезпечніші дві групи — громадяни і оточення. Громадяни, тому що їх багато і вони все менше підтримують владу. Оточення розуміє, що жити у тоталітарній країні — це бути у такій самій вразливій ситуації, як і громадяни. Люди наближені до авторитарного режиму так чи інакше потрапляють під репресії. Тому оточення буде зацікавлене змінити владу, не менше громадян.

Які стратегії найбільш прийнятні для влади?

- Для влади стратегії очевидні — це не словом, а ділом розпочати відновлення перемовин з Євросоюзом щодо євроінтеграції. Це би суттєво зменшило напругу між владою і громадянами. Зняло б питання щодо закінчення протестного руху. Такі б дії серйозно демобілізувало прихильників опозиції, які готові голосувати за них у 2015-му. Цей крок був би правильним, але Янукович навряд чи на нього піде.

Які стратегії прийнятні для опозиції?

- Опозиції найкраще працювати в полі, а не лише по телевізору. Друге: це робота з людьми, які можуть вплинути на захист прозорості результатів президентських виборів. Третє: треба працювати з олігархами. Треба показати олігархам і оточенню президента їх місце в майбутній Україні без Януковича.

Зараз ви читаєте новину «Майдан розуміє, що простих механізмів зміни влади немає — Таран ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути