Ексклюзиви
неділя, 15 грудня 2019 17:57

Люди з окупованих територій сприймаються державу як щось вороже - громадський активіст

Автор: Тарас Подолян
  Наседення українського сходу має страх перед державою. - вважає Микола Виговський
Наседення українського сходу має страх перед державою. - вважає Микола Виговський

Недавно сайт "Дзеркало тижня" оприлюднив соціологічне опитування громадської думки на окупованих територіях. За ним, близько половини тамтешнього населення хотіли б увійти до складу Росії. Причина в тому, що українська влада не налагодила діалогу з українським сходом - вважає громадський активіст Микола Виговський. Про це він сказав журналу "Країна".

"Мене спочатку дуже вразило це соціологічне дослідження. Хоча потім почув, що його виконувала соціологічна компанія, яка була раніше помічена у маніпулюванні. Тому це насторожило. Таке дослідження може бути елементом політичної гри.

Але попри те дослідження показало, що ми слабо розуміємо, що насправді відбувається на окупованих територіях. Очевидно що там склався якийсь свій, зовсім інший контекст. Тому перед нами зараз є проблема – як тих людей абсорбувати в тіло України. Про те, щоб відмовитися від них – не йдеться в жодному разі", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перекритий Донбас: бойовики двічі затримували патрулі ОБСЄ

"Я мав нагоду спілкуватися з однією людиною звідти. Побачив цілковите відторгнення будь-якої співпраці з органами влади. Державу люди з окупованих територій сприймаються як щось вороже, від чого треба триматися подалі.

 

Я згадую, мій дідусь розповідав, що коли він був немовлям у 1921 році, комуністи вбили мого прадіда. За те, що в прадіда хата була оббита бляхою, на яку він заробив додатковими підрядами, бо був гарним господарем. Тому до нього прийшов так званий комітет бідноти, і десь його вивезли. Тому його син, мій дід, все життя мав страх висунутися і привернути до себе увагу влади. Намагався не світитися, не лізти на керівні посади, щоб зайвий раз не потрапляти на очі державі. Цей тоталітарний страх тягнеться ще з радянщини. На сході зуміли відродити його. Це погано. Але все поправимо. Здорова суспільна дискусія, хай через десятки років, дасть свої плоди. Всі люди насправді однакові. Вони думають лише про насущні проблеми. Якщо на них змогла вплинути ворожа пропаганда, то так само має вплинути і здорова дискусія. З ними треба вести діалог", - говорить активіст.

Інтерв'ю з Миколою Виговським читайте в журналі "Країна".

Український інститут майбутнього та редакція газети "Дзеркало тижня. Україна" замовили соціологічне опитування на окупованих територіях Донецької й Луганської областей, яке провела харківська компанія "Нью імідж маркетинг груп".

Відповідно до оприлюднених результатів, 57,8% жителів тимчасово непідконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей назвали себе громадянами України.

Водночас 41,6% мешканців ОРДЛО мають документи про "громадянство" самопроголошених утворень та/або паспорт Росії. Зокрема так звані паспорти "ДНР" чи "ЛНР" є у 34,8% опитаних, паспорт Росії – у 6,8%.

42,9% опитаних ніколи не думали про отримання російського паспорта.

Зараз ви читаєте новину «Люди з окупованих територій сприймаються державу як щось вороже - громадський активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути