Ексклюзиви
понеділок, 05 березня 2018 19:33

Львів не для польських панів – Шухевича вшанували смолоскипним маршем
16

У Львові пройшов Марші Героїв на честь генерала УПА Романа Шухевича та усіх полеглих борців за волю України.
Фото: Валерій Шмаков
Захід приурочений до 68-ї річниці від дня загибелі генерал-хорунжого Романа Шухевича
Націоналісти пройшли смолоскипною ходою зі стягами України, та гігантським червоно чорним прапором від Ратуші до пам'ятника Степану Бандері.
«Україна – це самостійна держава і нам ніхто не в праві диктувати кого вшановувати, кого любити і поважати», - кажуть активісти
В кінцевій точці маршруту провели віче і вшанували пам'ять генерала УПА молитвою українського націоналіста, фаєрами та салютами.

У неділю, 4 березня, у Львові пройшов марш "Пам'ятай Героїв" на честь генерала УПА Романа Шухевича та усіх полеглих борців за волю України.

Захід, приурочений до 68-ї річниці від дня загибелі генерал-хорунжого Романа Шухевича, організували "Національний корпус", "Правий сектор" та ВО "Свобода".

Націоналісти та небайдужі львів'яни пройшли смолоскипною ходою зі стягами України та гігантським червоно-чорним прапором від Ратуші до пам'ятника Степану Бандері. Дорогою скандували: "Слава Україні! Героям слава!", "Україна понад усе!", "Наша земля – наші герої!", "Пам'ятай чужинець, тут господар – українець!".

Серед гасел було також "Місто Львів не для польських панів!". Активісти несли й однойменний банер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бандера не мав із Волинською трагедією нічого спільного" - колишній прем'єр Польщі

"Україна – це самостійна держава і нам ніхто не в праві диктувати, кого вшановувати, кого любити і поважати. Ми не пропагуємо ксенофобію чи розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Ніяких антипольських гасел не було. Це попереджувальний крок, щоб тут не відбувся сценарій, який стався на Донбасі. Українські націоналісти, крім того що борються за свою державу, прагнуть порозуміння і нормальних відносин з іншими країнами. Ворожнечу сіють провокатори", - пояснив очільник львівського "Правого сектора" Тарас "Хаммер".

У кінцевій точці маршруту провели віче і вшанували пам'ять генерала УПА молитвою українського націоналіста, фаєрами та салютами.

"Роман Шухевич – все своє життя присвятив національним інтересам. Не словами, не гаслами і лозунгами, а діями. Це приклад воїна і звитяжця, якого повинен зараз наслідувати кожен українець. Його кров тече в жилах націоналістів, які стоять на захисті нашої країни і нації", - зазначив начальник штабу Національного корпусу Львівщини Святослав Сірий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Романа Шухевича виказала зв'язкова

"Львів був символом польської окупації Галичини. В міжвоєнний період українці у Львові відчували себе людьми другого сорту. Студентів-українців викидали з університетів, українських патріотів виганяли з державної служби, закривались українські школи, Польські шовіністи влаштовували масовий терор проти українців. Цей терор зупинив Роман Шухевич, який вперше у Львові дав відсіч польському шовінізму", - заявив під час виступу екс-нардеп Юрій Михальчишин.

Як стверджують організатори, це найчисельніша акція на честь Романа Шухевича за всю історію міста, що зібрала понад 2,5 тис. осіб. Серед присутніх було чимало активістів з інших міст. Частина з них – неповнолітні.

Роман Шухевич - головнокомандувач УПА. Народився 30 червня 1907 року у Львові. Очолював галицький крайовий провід Організації українських націоналістів. У 1941-1942 роках був командиром військового підрозділу "Нахтігаль" у складі іноземних легіонів Вермахту. Був головою Секретаріату Української головної визвольної ради. Загинув 5 березня 1950 року у бою із загоном радянських спецслужб в селі Білогорщі поблизу Львова.

У Варшаві засуджують позицію Києва щодо героїзації ОУН-УПА. 1 березня в Польщі набув чинності Закон, який запроваджує кримінальну відповідальність за пропаганду "бандерівської" ідеології.

Зараз ви читаєте новину «Львів не для польських панів – Шухевича вшанували смолоскипним маршем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути