середа, 25 травня 2011 09:28

Львівська облрада закликала Януковича захистити Дем'янюка

Львівська облрада закликала Януковича захистити Дем'янюка

Львівська обласна рада звернулась до президента України, голови Верховної Ради України, прем'єр-міністра України, Міністерства закордонних справ України та голови Світового конгресу українців із проханням захистити українця Івана Дем'янюка, якого засудили в Німеччині.

Як повідомила прес-служба ВО "Свобода", звернення було ухвалено 24 травня на сесії Львівської обласної ради з ініціативи депутата від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Михайла Барбари. Депутати також просять Івано-Франківську, Тернопільську та інші обласні ради підтримати ініціативу Львівської облради.

У зверненні, зокрема, йдеться про те, що понад 35 років триває політичне переслідування українця за походженням, колишнього громадянина США, а нині апатрида Івана Дем'янюка, "якому перманентно висувають безпідставне звинувачення у причетності до знищення євреїв у гітлерівських концтаборах".

Депутати Львівської обласної ради вважають, що обвинувальний вирок для Дем'янюка є дискредитацією українців в очах світової громадськості, перекладенням провини за воєнні злочини на Україну, котра найбільше потерпіла під час Другої світової війни.

"Адже посвідчення охоронця нацистського концтабору як головний аргумент проти Дем'янюка – виявилося фальшивим (за публікацією авторитетного американського видання "Ассошіейтед Прес" від 12.04.2011 р. на підставі розсекреченої доповіді ФБР, про що у США знали ще 25 років тому)", - говориться у документі.

"Звертаємося до президента України, голови Верховної Ради України, прем'єр-міністра України, Міністерства закордонних справ України та голови Світового конгресу українців із проханням вжити невідкладних заходів правового захисту, у тому числі шляхом врегулювання дипломатичними каналами, для звільнення І. Дем'янюка", - заявили львівські депутати.

Нагадаємо, 12 травня суд Мюнхена засудив Дем'янюка до п'яти років тюремного ув'язнення, визнавши його винним у співучасті в масових розправах над в'язнями нацистського концтабору Собібор у Польщі. Дем'янюк звинувачується у пособництві у вбивстві понад 28 тисяч євреїв.

Однак у зв'язку з похилим віком підсудного, якому 91 рік, суд дозволив йому залишитися на волі до завершення розгляду апеляції по його справі на рішення суду, яке ще не набуло чинності.

Нині він перебуває у будинку для людей похилого віку в курортному місті Бад-Файнбах в німецьких Альпах.

Зараз ви читаєте новину «Львівська облрада закликала Януковича захистити Дем'янюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути