субота, 17 серпня 2013 23:24

Лутковська зізналась, що не може давити на горло Росії, захищаючи права українців

Лутковська зізналась, що не може давити на горло Росії, захищаючи права українців
Валерія Лутковська. Фото: ipress.ua

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська не вимагала від Російської Федерації повернути до України захопленого у полон рибалку Олександра Федоровича.

Про це Лутковська повідомила в ефірі телеканалу ТВі.

"Я не маю права вимагати цього від колег у Російській Федерації, і, власне, вони самі не можуть цього зробити", - зазначила омбудсмен.

За її словами, вона лише попросила надати сприяння і знайти шляхи для повернення українського рибалки на територію України.

"Адже омбудсмен як в Україні, так і в Російській Федерації не має права втручатися в здійснення правосуддя, а може лише сприяти захисту прав людини", - пояснила Лутковська.

"Оскільки між українським омбудсменом і омбудсменом РФ підписано відповідну угоду про співпрацю, то, згідно з цим документом, я і зверталася до омбудсмена Російської Федерації", - додала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія відмовилася повернути потерпілого в Азовському морі рибалку

Лутковська висловила жаль з приводу того, що вона особисто і представники секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини не мають можливості здійснювати в Росії те, що можуть робити на території України.

"Ми обмежені в можливостях. І про це я також писала омбудсмену Російської Федерації", - підкреслила Лутковська.

Нагадаємо, 17 липня в Азовському морі в районі російського селища Воронцовка зіткнулися український баркас і катер берегової охорони прикордонної служби Росії. Рибальське судно перекинулося, у результаті чого загинуло четверо українців, ще одного - Олександра Федоровича - вдалося врятувати.

Наразі він перебуває у російському полоні. Проти нього російська сторона відкрила справу за ст. 256 (незаконний вилов і видобуток біологічних ресурсів).

Зараз ви читаєте новину «Лутковська зізналась, що не може давити на горло Росії, захищаючи права українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути