Ексклюзиви
понеділок, 21 квітня 2008 12:03

Луценко розкритикував "корупційне" доручення Ющенка

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко критично ставиться до доручення президента Кабінету міністрів розробити дієвий план по боротьбі з корупцією.

"Президент доручив це (розробити план) Кабінету міністрів, тому що цей план є там", - сказав Луценко в інтерв"ю "Острову".

"Я вам скажу відверто, як завжди ризикуючи, але кажу те, що думаю. Я не вірю ні в концепції, ні в плани. Це все паперова робота кремлівських мрійників або печерських мрійників", - додав він.

На думку міністра, "потрібні конкретні повноваження і політична воля". "В Україні згідно з діючим законодавством корупція – не кримінально карна дія. Вдумайтеся в глибину ідіотизму такої констатації", - обурився Луценко.

"Заходимо з іншого боку - через статтю кримінального кодексу "Зловживання службовим становищем". І головне – хабар", - продовжив міністр.

За його словами, з 2005 року щороку по Україні фіксується близько 4 тисяч випадків хабарництва: "У 2007 незначний спад відсотків на двадцять, а при моєму керівництві вони постійно йдуть тільки вгору. Поки от уже 30% у цьому кварталі".

"Суми ростуть. Ми вже дійшли до мільйона доларів... Єдина проблема, де міліція візьме такі гроші", - зауважив Луценко.

"Я не знаю, де взяти такі гроші. У кредит же не візьму. Нам уряд, до речі, збирається виділити в новому бюджеті 50 мільйонів гривень на ці цілі – на, скажемо, задачі фіксування хабарів", - повідомив він.

За словами міністра, міліція передає в суд матеріали по близько 1500 особах: "Скажіть, якби 1500 осіб сіло у в"язницю за рік – це був би результат, змінилося б чиновництво після цього? Напевно, так. Як ви думаєте, скільки сідає? - Від 40 до 50. Це просте божевілля. Це означає, що в судах усе розпродається".

На питання, який вихід із ситуації, що склалася, Луценко відповів: "По ідеї, - саджати суддів. Але як ви розумієте, санкцію на це дає прокурор і дозвіл суду, а ворон ворону ока не виклює. Відповідь проста – Антикорупційне бюро".

"Якщо є політична воля, то давайте це робити. Якщо ні, то давайте знову черговий орган створювати на голому місці і називати його НБРУ, вибачте, НСРУ. Як він там – Національне бюро розслідувань або Національна служба розслідувань, яка різниця, з нуля нічого не буде", - заявив міністр.

"Буде черговий орган, що роками буде набирати персонал, що буде перебігати з однієї служби в іншу, який буде знову звинувачувати в тому, що знову хтось із сусідів їм заважає", - додав він.

У випадку відсутності політичної волі, продовжив Луценко, "і далі будемо проводити наради, писати плани, концепцію й іншу тряхомудію, що ні до чого не приведе".

Зараз ви читаєте новину «Луценко розкритикував "корупційне" доручення Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути