Ексклюзиви
пʼятниця, 07 червня 2024 09:46

Логіка злочинця: страшилки та самозаперечення. П'ять тез Путіна про майбутнє України

Логіка злочинця: страшилки та самозаперечення. П'ять тез Путіна про майбутнє України
Фото: eastnews.ua

Ядерна криза, ротація у влади навесні, - тези Путіна про майбутнє України, що нагадують гадання тарологів. Кремлівський диктатор спілкувався з представниками ЗМІ у Санкт-Петербурзі і продукував дивні "пророцтва".

"Прозорий", наче газ

На зустріч із журналістами, зокрема й, іноземними, Путін запізнився і пояснив це кокетливо: затримав "Газпром" та гості форуму, котрі вимагали "все детально пояснити". Далі зробив ще дивнішу заяву: чого, мовляв, я можу такого вам сказати, чого ви не знаєте? Тож давайте обмінюватися думками, а не "запитання-відповідь".

Ці дрібнички важливі, оскільки Путін зразка 5 червня 2024 року разюче інший він того Путіна, в якого американський журналіст Такер Карлсон брав інтерв'ю. Схоже, нині кремлівський господар націлився демонструвати м'якість, відкритість та легкість характеру, - назовні. Тактика ріднить його з Йосипом Сталіним, котрий умів зачаровувати не лише іноземних журналістів, але й митців. Утім, поведінка змінюється, але основні тези, на яких Путін будує свою політику - ні.

Теза 1. Америка господар України

Правитель Росії продовжує стверджувати, шо Сполучені Штати Америки хазяйнують в Україні. Аж настільки, що "протискують" зменшення мобілізаційного віку.

"Ми це напевне знаємо. Я думаю, адміністрація США змусить нинішнє керівництво України ухвалити це рішення - знизити мобілізаційний вік до 18 років", - заявив він.

Під траєкторію з пониженням мобілізаційного віку, стверджував далі Путін, підв'язаний і політичний процес: як тільки чинне керівництво України втілить бажане Білим домом, йому той же Білий дім "скаже "до побачення!" Як я знаю, там кілька кандидатів уже є". За його словами, до початку наступного року або до весни це справдиться.

На чому ґрунтується. Держсекретар США Ентоні Блінкен навесні, під час візиту до Києва, наголосив, що США підтримують закон про мобілізацію як вимушений крок, але треба передбачити і ротацію. Про вік мобілізації говорив сенатор-республіканець Ліндсі Грем: "Ви боретеся за своє життя, тому вам треба служити не лише у 25 чи у 27 років. Треба більше людей у лавах". Білий дім та інші владні офіційні структури США постійно підкреслюють, що Україна та українці самі мають вирішувати свою долю.

Реакція. Кожного разу він бреше. Так прокоментував слова Путіна представник Головного розвідувального управління Міністерства оборони України (ГУР МО) Андрій Юсов в ефірі телемарафону: "Маємо аналізувати, навіщо він бреше. Зрозуміло, що це інструмент ІПСО, використовується, у тому числі, напередодні Саміту миру, щоб зірвати зусилля України та тих країн, котрі підтримують міжнародне право. Значить, все правильно робиться, якщо особисто рот Путіна вимушений про це говорити"

Теза 2. Коли закінчиться війна

На противагу своїм же словам про США – нібито господарів України, Путін тут же зазначив однією з умов завершення війни акценти в інтересах нової адміністрації США. Хоча наголосив, Росії байдуже, хто виграє, "працюватимемо з будь-яким президентом, якого обрав американський народ". Водночас розкритикував судовий вирок Дональду Трампу як використання судової системи у політичних процесах.

І тут же заявив: якщо нова адміністрація США орієнтуватиметься на національний інтерес, котрий полягатиме у стабілізації внутрішньої ситуації в країні та на консолідацію суспільства, "тоді можуть бути якісь зміни у зовнішній політиці і відносно конфлікту в Україні".

До слова, за логікою Путіна, Україна у США нікого не цікавить, цікавить велич самих США, на "плечі яких Боженька заснув". За це нібито українськими руками і воюють. Путін, за його словами, нібито пропонував Байдену зупинити війну за два-три місяці, просто припинивши постачати зброю.

На чому грунтується. Раніше експрезидент США Дональд Трамп говорив про план зупинити війну Росії в Україні шляхом перемовин, згодом – бомбардуванням Москви і Пекіна. Днями спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що Білий дім не повинен наказувати Україні, як використовувати зброю, її треба просто дати у необхідній кількості.

Теза 3. "Ми ніколи нікому не загрожуємо. Це моветон"

"Постачання Україні зброї буде остаточно руйнувати міжнародні відносини та підривати міжнародну безпеку. У кінцевому підсумку, якщо ми бачимо, що ці країни втягуються у війну проти нас, а це і є пряма участь у війні проти РФ, то ми залишаємо за собою право діяти аналогічно", - так відповів Путін на запитання про реакцію на заяви Німеччини по збройній підтримці Києва. Одразу анонсував одну з таких дій - РФ може розмістити далекобійну зброю в ті регіони Землі, звідки можна буде "завдавати ударів по чутливих об'єктах "тих країн, котрі постачають зброю Україні. І тут же спростував враження, яке склалося після цих слів, що хоче воювати з НАТО. Зробив це своєрідно: "Понавигадували…. Ви що, з глузду з'їхали? Хто це придумав? Це нісенітниця, маячня собача".

Але одразу знову натякає: "Наша тактична ядерна зброя - 70-75 кілотонн. Давайте не доводити не лише до використання, а навіть до загрози використання. Чомусь на Заході вважають, що Росія ніколи її не застосує".

Теза 4. Мир через обстріли

Ключовою темою розмови все одно залишається війна в Україні. Путін озвучив співвідношення втрат росіян та українців: один до п'яти. А сам господар Кремля знову повернувся у листопад 2013 року, коли в Києві, за його словами, відбувся "державний заколот", підтриманий окремими силами у США, Німеччині, Францї та Польщі. Він нагадав, що Януковичу нібито гарантували повернення процесу у правове русло, але свого слова не дотримали, як і підписів. Тоді, каже, Крим та "ЛДНР" повстали.

"Чому ж тоді керівництво ФРН, як і інші підписанти, не вимагали від тих людей в Україні, які здійснили заколот, повернутися у правове конституційне поле? Чому знехтували обов'язками гарантів?" - обурюється Путін.

Причому не вперше. Це його звичний рефрен з 2014 року, бо Мінські домовленості, котрі нібито порушила Україна та Захід, давали можливість мирно врегулювати конфлікт. Але "почалося застосування артилерії, танків, авіації", зазначив він.

Навіщо говорить про це постійно. Хоча світове співтовариство давно розставило крапки над "і" у питанні, хто ж насправді агресор, а хто зламав домовленості, Путін повторює ці тези для морального виправдання війни в Україні. Щоправда, це виправдання не спрацьовує щодо вторгнення 24 лютого 2022 року. Вочевидь, і для самого кремлівського господаря війна - дедалі болісніша тема. Тому він постійно повертається у минуле, яке йому муляє. Хоча рішення є просте й ефективне - просто вивести війська з території України. До нього закликає Путіна майже весь світ.

Теза 5. "Газпром" переживе, а Китай - молодець

На думку Путіна, Німеччина від завершення Другої світової війни не є самостійною державою. Від атак на "Північний потік" та перекриття постачань газу через Україну постраждає, зазначив він, саме Європа, а ось "Газпром" це переживе". ЄС мусить купляти скраплений газ з-за океану, натякає господар Кремля на США. Причому, якщо Штати хочуть таким робом зберегти лідерство у Європі, то, вважає Путін, це їхня капітальна помилка, бо, якщо ЄС "порве свою економіку, погано буде всім".

А от Китай викликає у Путіна щире захоплення. За його словами, керівництво країни, може, й діє не завжди ринковими методами, але "не всі з півтора мільярдів китайців живуть як середній європеєць чи американець, тому керівництво має право застосовувати такі методи управління економіко, які задовольняють нагальні потреби своїх громадян… Ми дуже радіємо за Китай".

Реакція. Тепер Путін говорить про турботу про європейців, хоча ще рік тому "Газпром" випускав кліпи про те, як Європа змерзне, нагадав колишній СЕО "Оператор ГТС України" Сергій Макогон. "Путін пропонує європейцям відкрити вцілілу гілку "Північного Потоку - 2". А дуже скоро почне прямий шантаж за продовження транзиту через Україну після 2024 року. Нагадаю, що саме "Газпром" (Кремль) почав гібридну енергетичну війну проти ЄС ще в 2021 році, коли не закачав газ в свої європейські сховища", - зазначив він.

Блогер з пулу кума

Загалом враження від спілкування Путіна зі ЗМІ таке, ніби блогер з пулу Медведчука накачаний теоріями свого кума, дорвався до аудиторії, - вважає політолог Микола Давидюк. Експерт звернув увагу, що Путін звинуватив Байдена в ескалації, бо США поновили постачання зброї. Тому господарю Кремля тільки й залишається, що погрожувати, бо навіть зброї своїм сателітам Росія не має аж стільки, щоб надати для погроз тим країнам, які допомагають обороні України.

"Найголовніше, чого не сказав Путін, це F-16, які наближаються і те, що на морі простором володіють дрони. Також не сказав про влучання українсько зброєю по російських НПЗ", - зазначив Давидюк.

Коментуючи прогнози про Зеленського, Давидюк наголосив, що в Україні демократія, тому все вирішують люди. "Хоча певний рівень незадоволення президентом є але він помірний і це виключно внутрішня справа нашої країни" -зазначив він.

Спілкування з представниками світових ЗМІ, як і сам економічний форум у Санкт-Петербурзі частиною якого і була зустріч Путіна з пресою, видають занепокоєння Кремля ізоляцією.

ому і форум - "міжнародний", - зазначив політолог Аббас Галлямов. - Але всі розуміють, самому протистояти цілому світові неможливо… Якийсь час в ізоляції прожити можна але далі деградація неминуча. Тобто, Росія перетворюється на Північну Корею із зубожілим, озлобленим населенням. Це, звісно, не надихає. Тому Кремль намагається показати, що жодної ізоляції немає".

Зараз ви читаєте новину «Логіка злочинця: страшилки та самозаперечення. П'ять тез Путіна про майбутнє України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути