четвер, 17 березня 2011 10:18

Спецтема: Арабські революції

Лівійська опозиція повинна здатись до вечора - ультиматум Каддафі

Автор: Фото: Reuters
  Солдати, вірні своєму лідеру Муамару Каддафі, святкують перемогу над повстанцями біля міста Аджабія у середу, 16 березня
Солдати, вірні своєму лідеру Муамару Каддафі, святкують перемогу над повстанцями біля міста Аджабія у середу, 16 березня

Повстанцям у Лівії, які виступають проти 40-річного правління лідера Муамара Каддафі, армія висунула ультиматум: протягом доби залишити місто Бенгазі, що залишається одним з небагатьох центрів опору в країні, повідомляє Reuters. У четвер минає 48-годинний термін, відпущений Каддафі на те, щоб повністю відновити контроль над лівійськими містами, які ще залишаються в руках повстанців.

Верховне командування лівійських збройних сил дає жителям Бенгазі час до 22.00 за Гринвічем (24.00 17 березня за київським часом), щоб покинути місто, після чого війська мають намір "для підтримки і захисту населення очистити місто від озброєних бандитів".

"Ми закликаємо мирне населення залишити райони міста, де знаходяться повстанці і де зберігаються їхні боєприпаси. Повідомляйте нам адреси складів", - йдеться в ультиматумі.

При цьому Каддафі виступив із заспокійливою заявою, що штурм Бенгазі не планується, вкотре намагаючись запевнити що вся країна перебуває під контролем його армії і народ Лівії надає урядовим військам всіляке сприяння в позбавленні своєї землі від "елементів Аль-Каїди".

"Ні, я не думаю, що (в Бенгазі - ред.) буде штурм, - сказав Каддафі в інтерв'ю ліванському телеканалу LBC TV. - Але всі їхні укріплення будуть зачищені, місцеве населення допоможе нам у цьому, повідомивши адреси".

Одночасно Каддафі повідомив про запланований штурм міста Місрата на заході країни. Штурм, на думку Каддафі, буде "швидким і успішним".

Слухаючи виступ Каддафі по телебаченню, жителі Бенгазі жбурляли в екрани телевізорів взуття, висловлюючи своє презирство, повідомляє Guardian.

Лівійський дипломат Ібрагім Даббаші, який знаходиться в Нью-Йорку і підтримує сторону опозиції, заявив журналістам, що ультиматум лівійської армії повстанцям значить одне: у міжнародного співтовариства залишається кілька годин на те, щоб запобігти кровопролиттю в Лівії.

Вранці 17 березня агентство AFP з посиланням на неназвані дипломатичні джерела повідомило, що Рада Безпеки ООН узгодила проект резолюції по Лівії, який буде поставлений на голосування вже в четвер пізно ввечері. Консультації членів Радбезу почалися напередодні. Франція, Велика Британія і США наполягають на жорсткому варіанті резолюції, який залишає можливість для прийняття "будь-яких необхідних заходів" для припинення насильства в Лівії.

Раніше Ліга арабських держав також висловилася "за" встановлення над Лівією закритої для польотів зони.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун поки утримується від конкретних заяв, обмежуючись постійним висловленням стурбованості ситуацією в Лівії і проханнями не допускати кровопролиття.

Зараз ви читаєте новину «Лівійська опозиція повинна здатись до вечора - ультиматум Каддафі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути