четвер, 09 вересня 2010 15:09

"Ліквідацію районних рад кияни навіть не помітять" - експерт

"Ліквідацію районних рад кияни навіть не помітять" - експерт
Районні ради у містах непотрібні, упевнений експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко.

"Райони у містах не є суб"єктами місцевого самоврядування, бо жителі цих районів не є територіальними громадами, - сказав експерт Gazeta.ua. - Територіальні громади утворюють люди, які проживають у населеному пункті і об"єднані спільними комунальними інтересами. Такі інтереси виникають лише на двох рівнях: населеного пункту та мікрорайону. До першого належать послуги інфраструктури життєзабезпечення - усі комунальні комунікації, заклади охорони здоров"я та санітарії, безпеки, культури, освіти, охорони довкілля тощо. До другого - послуги, що забезпечують облаштування найближчого середовища проживання: будинку, двору та району близької пішохідної доступності від помешкання".

На думку експерта, міські райони – це зайві адміністартивно-територіальні одиниці.

Варто було б ліквідувати не лише райради, а й райони, але цього не дозволяє Конституція. Райради недоцільні не тільки в Києві, а й у інших містах. У даному разі об"єктивна потреба співпала з політичною доцільністю.

"У Києві Партія регіонів не має шансів виграти вибори до районних рад, тому вона їх ліквідує. Тобто без усяких виборів "взяла" столицю", - сказав Костянтин Матвієнко.

"Для того, щоб ефективно керувати, скажімо, школами Києва, достатньо міського управління освіти, - продовжив експерт. - Так само і в інших сферах. Ліквідацію районних рад кияни навіть не помітять, бо райради не надають їм ніяких послуг. Людина може жити в одному районі, працювати в іншому, а її діти - навчатися в третьому. Податки вона сплачує до міського бюджету, а не районного".

За місцем проживання громадяни можуть об"єднуватися в будинкові комітети, об"єднання співвласників багатоквартирних будинків, утворювати ради мікрорайонів тощо і ставати суб"єктом самоврядування.

"Якщо, скажімо, у підвалі багатоквартирного будинку знаходиться ресторан, то це приміщення є спільною власністю мешканців, - зазначив Матвієнко. - Вони мають право брати з власника ресторану орендну плату і пускати її на оплату своїх комунальних витрат чи на утримання двірника. Кілька будинків можуть об"єднатися у квартальний комітет. І тоді йому повинно бути передано право давати дозвіл на розміщення кіосків, автозаправок, стоянок для паркування, рекламних бігбордів тощо. Тому районне начальство було головним гальмом процесу створення органів самоорганізації громадян".

7 вересня Верховна Рада України надала територіальній громаді Києва та Київській міській ради право приймати рішення про утворення або неутворення районних у місті рад.

Такий закон ухвалено на прохання самої Київради. Учора президент Віктор Янукович підписав його.

Зараз ви читаєте новину «"Ліквідацію районних рад кияни навіть не помітять" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути