субота, 05 жовтня 2013 11:55

Лікуванням Тимошенко за кордоном Янукович "рятує" свої активи в Європі - експерт

Лікуванням Тимошенко за кордоном Янукович "рятує" свої активи в Європі - експерт
Тарас Березовець Фото: radiosvoboda.org

Політтехнолог Тарас Березовець переконаний, що рішення екс-прем'єра Юлії Тимошенко лікуватися закордоном – це не пошук політичного притулку. Про це він розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

Раніше Тимошенко відмовлялась від такої перспективи. Що ж змінилось?

- Ми вже побачили лист Тимошенко, в якому вона написала, що погоджується на виїзд на лікування, і це не є спосіб політичного притулку, або еміграції. Зрозуміло, що не потрібно окремого закону, який би дозволяв виїзд Тимошенко. Але реальні умови звільнення Тимошенко ми побачимо лише тоді, коли відповідний указ буде оприлюднений на сайті президента.

Чи могла вона взяти певні зобов'язання на себе?

- Поки її зобов'язання, швидше за все, стосуються того, що вона не повернеться до України до президентських виборів. Це може бути єдиним зобов'язанням.

Які є можливі сценарії розвитку ситуації?

- Існує два варіанти. Тимошенко буде помилувана, але з неї не буде знята судимість, за такою процедурою вже пройшов Юрій Луценко. Не погашена судимість позбавляє людину можливості займатися політичною діяльністю, в тому числі балотуватися на виборах. Другий варіант — Тимошенко не буде помилувана, їй просто буде призупинено строк покарання на час лікування за кордоном. В будь-який момент коли вона вирішить повернутись — її змусять піти до місць позбавлення волі. Поки все робиться для того, щоби в Тимошенко був стимул залишатися закордоном, як мінімум до президентських виборів 2015 року.

Як оцінюєте можливості Тимошенко в ролі гравця на політичній арені України?

- Вихід Тимошенко — це сплеск інтересу до неї і де би вона не перебувала – в Україні, чи Німеччині, в умовах нинішнього світу вона може спілкуватися із виборцями, навіть не маючи доступу до телебачення. Там, де буде Тимошенко, буде і реальний штаб виборчої кампанії. Тобто до неї їздитимуть Турчинов, Яценюк, Кличко та інші. Зрозуміло, що її підтримка буде критично важливою для будь-якого кандидата в другому турі. Крім того, можна прогнозувати, що із виходом Юлії Володимирівни може змінитись стратегія, де вона скаже, що не повинно бути єдиного кандидата в першому турі. Тепер, перебуваючи на свободі, вона може поміняти точку зору на діаметрально протилежну, і навпаки наполягати на висуненні єдиного кандидата.

Наскільки реально, що вона візьме участь в президентських перегонах?

- Я не виключаю, що Тимошенко може взяти участь у виборах, як кандидат, бо все ще може змінитись. Екс-прем'єрка таки може повернутись до великої політики. Не виключно, що вона може стати Генпрокурором. В дійсності, вона підписала меморандум із Яценюком, де вони взяли взаємні зобов'язання — якщо вона перемагає на виборах, то він стає прем'єром, і навпаки.

Що є позитивним та негативним для Януковича в цій ситуації?

- Для Януковича позитивним є те, що він для себе вирішив питання асоціації з ЄС, бо це була остання критична перепона. Таким чином, він гарантує недоторканість своїх економічних активів в Європі, бо вони могли би бути поглинуті у випадку приєднання України до МС. Тому Янукович тікав, шукаючи безпеки для власних статків. Зараз він отримує дивіденди. Наприклад, статус людини, яка є милосердною. Мудрих правителів завжди поважають. Це може призвести до зростання рейтингу Януковича, переконаний, що він такий крок теж прораховував.

Кузьмін вже не заступник Генпрокурора, його перевели до РНБО. Чи не поєднуєте ці дві події між собою?

- Вони пов'язані. Зрозуміло, що 2,5 години зустрічі Кокса-Кваснєвського з Тимошенко і відставка Кузьміна – це ланки одного ланцюга. Янукович отримав інформацію від місії про згоду Тимошенко, а тоді він зрозумів, що потрібно прибрати Кузьміна, який є і був найбільшим подразником для європейців.

Зараз ви читаєте новину «Лікуванням Тимошенко за кордоном Янукович "рятує" свої активи в Європі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути