вівторок, 16 листопада 2021 11:40

"Ліфт" Зеленського виявився просуванням у владу "своїх" - розслідування

Попри обіцянки президента Володимира Зеленського не призначати на державні посади "армійських друзів і кумів", за два з половиною роки його президентства високі посади отримали близько трьох десятків людей, пов'язаних або з родиною самого Зеленського або ж зі студією "Квартал 95".

Про це розповіли журналісти Bihus.info.

Більше того, кар'єри цих осіб в державному секторі стрімко розвиваються.

Наприклад, після перемоги Зеленського на виборах, заступником керівника проєктного офісу Укрзалізниці став Олександр Вігліано, який до цього працював архітектором та, за інформацією журналістів, ніяк не був пов'язаний із залізницею.

Журналісти з'ясували, що дружина Вігліано – Людмила – щонайменше з 2016 року співпрацює з ТОВ "Квартал 95". Також на початку 2019-го робила пожертву на рахунки кандидата Зеленського - задонатила 700 тис. грн на передвиборчу кампанію.

  Дружина Вігліано на виборах передавала на кампанію Зеленського 700 тис. грн.
Дружина Вігліано на виборах передавала на кампанію Зеленського 700 тис. грн.

Цього року Вігліано отримував в середньому від Укрзалізниці понад 200 тис. грн заробітної платні на місяць.

Щонайменше двох "своїх" людей Зеленський призначив в Антимонопольний комітет.

У вересні 2019-го сюди на посаду державної уповноваженої призначили Ірину Копайгору. До цього жінка працювала на кафедрі правового регулювання економіки Криворізького економічного інституту. Батько Копайгори – також викладач – раніше викладав Зеленському.

 

Тоді ж у вересні в АМКУ прийшла Ольга Піщанська, яка раніше працювала у великих приватних компаніях. Співпрацювала Піщанська, наприклад, і з бізнесом олігарха Ріната Ахметова.

  Ольга Піщанська очолює АМКУ з липня 2020 року.
Ольга Піщанська очолює АМКУ з липня 2020 року.

Сестра Ольги Піщанської Світлана – керівниця компанії, на яку записано італійську віллу родини Зеленських. Світлана Піщанська також була серед донорів передвиборчої кампанії Зеленського, задонативши тоді 300 тис. грн.

Кар'єра Ольги Піщанської в АМКУ швидко розвивалася і нині жінка вже очолює орган. Зі слів редактора видання "Наші гроші" Юрія Ніколова, нині орган "підігрує" олігархічному бізнесу, накладаючи на компанії, що завинили, мізерні штрафи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вовина тисяча" сколихнула мережі

Кар'єру в СБУ зуміла збудувати Анна Кучук. Її чоловік Дмитро передав кандидату Зеленському 368 тис. грн пожертви. Гроші родина, за словами Анни, збирала на нове житло, але вирішила "інвестувати у зміни в країні". Жінка на той момент працювала операціоністкою в банку "Глобус", де тоді відкрили рахунки Зеленського, а в подальшому – партії "Слуга народу".

Наприкінці 2019-го Кучук потрапила на роботу до СБУ – на посаду заступника начальника Центрального управління, нині ж очолює Апарат голови СБУ.

В силових органах вдалося просунутися по кар'єрних сходинках і Олександру Пашкову. З початку 2000-х він працював на рядовій посаді в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони. Дружина Пашкова – Оксана – працює головною бухгалтеркою "Кварталу 95".

Після перемоги Зеленського Пашкова спочатку призначили на посаду виконувача обов'язків керівника, а в подальшому – керівника Департаменту стратегічної розвідки. За словами головного редактора видання "Цензор.Нет" Юрія Бутусова, Пашков "перескочив" одразу декілька щаблів для отримання цієї посади і його кар'єрний ріст нічим, окрім важливої в "Кварталі 95" посадою дружини пояснити неможливо.

Чимало пов'язаних із президентською родиною і бізнесом через "Квартал 95", "Лігу Сміху" чи КВК людей 2019-го стали народними депутатами від "Слуги народу".

Цікаво, що представники цієї групи нардепів, за даними досліджень аналітиків, є "найбільш мовчазними" нардепами в плані виступів у парламенті. Вони також найохочіше у Верховній Раді підтримують законодавчі ініціативи Зеленського і найменше голосують "проти лінії партії".

За роки роботи в парламенті колишні "кварталівці" і шоумени серйозно поліпшили свій матеріальний стан. Так, наприклад, родина "кварталівця" Олександра Кабанова, який на старті каденції орендував житло у Києві, нині придбала нову квартиру на Оболонській набережній.

Сам Кабанов після потрапляння в Раду придбав собі новий автомобіль "Ягуар", який обирав прямо посеред парламентського засідання.

У травні 2019 року команда президента Зеленського оголошувала проєкт LIFT. Називали його соціальним - допомогти новим людям прийти на посади та втілити свіжі ідеї в управлінні державою.

Будучи кандидатом у президенти Зеленський заявляв журналістам: "Не переймайтеся. Кумівства у нас не буде".

Зараз ви читаєте новину «"Ліфт" Зеленського виявився просуванням у владу "своїх" - розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути