середа, 16 квітня 2008 10:20

Лавров пояснив Огризко, що Росія не підпустить Україну до НАТО

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров стверджує, що жодне питання безпеки не можливо вирішити без участі Росії на території, що охоплює і країни, які прагнуть приєднатись до НАТО, тож не бачить сенсу в "механічному" розширенні Альянсу на Схід.

"Ми звичайно співпрацюємо із НАТО, бо НАТО – це об"єктивна реальність", - сказав він під час зустрічі з міністром закордонних справ України Володимиром Огризком у вівторок у Москві, передає "Бі-Бі-Сі".

"Але ми просто хочемо зрозуміти, який сенс у механічному - абсолютно у дусі старих блокових підходів - розширенні НАТО на Схід? Адже ніяких проблем із безпекою сьогодні не можна вирішити на цьому просторі без участі Росії!", - наголосив Лавров.

Як зазначає "Бі-Бі-Сі", загалом прес-конференція міністрів виглядала "як дискусійний клуб": майже уся вона була присячена темі НАТО, хоча Огризко і Лавров обговорювали і інші суперечливі у двосторонніх стосунках питання. Зокрема, про кордон в Азовському морі і Керченській протоці, про перебування Чорноморського флоту у Криму, про становище із російською мовою в Україні.

Із цих питань міністри домовилися продовжити консультації експертів. Що ж до теми НАТО, то кожна зі сторін залишилася при своїй думці, вважає радіо.

При цьому Огризко згадав про політичне шоу на українському телебаченні, на якому обговорюються дразливі для України теми, і зокрема, тема НАТО.

"У нас є така передача, називається "Свобода слова", яку веде Савік Шустер, відомий у Росії журналіст. Одна із тем була присвячена темі НАТО. Після тригодинної дискусії, а вона була дуже гарячою, кількість прихильників НАТО в аудиторії зросла, здається, на 6 чи 8%. Коли люди одержують більше інформації, у них ставлення змінюється до того, чим їх лякають. Нас лякали більше 50 років агресивним блоком, який мав на нас напасти. Але сьогодні з ним усі співпрацюють, у тому числі Росія", - сказав він.

У відповідь Лавров сказав: "У нас тут немає Савіка Шустера, тому ніхто не буде тут ведучим", - і тоді ж назвав розширення НАТО на Схід "механічним" і зазначив, що "ніяких проблем із безпекою сьогодні не можна вирішити на цьому просторі без участі Росії".

Не порозумівшись остаточно, міністри домовилися, що подальші дискусії на тему НАТО продовжать експерти. Лавров пообіцяв, що його колеги усіма силами доводитимуть занепокоєння Росії євроатлантичними намірами України.

Як відомо, у вівторок Огризко перебував із робочим візитом у Москві, де зустрівся з Лавровим.

Як повідомляє прес-служба українського МЗС, серед іншого, Огризко під час зустрічі передав Лаврову Меморандум між Україною та Російською Федерацією щодо етапів і порядку виведення до 28 травня 2017 року військових формувань Чорноморського флоту РФ із місць його тимчасової дислокації на території України, пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Лавров пояснив Огризко, що Росія не підпустить Україну до НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути