вівторок, 13 жовтня 2020 13:57

КВУ й "Опора" розкритикували опитування Зеленського

КВУ й "Опора" розкритикували опитування Зеленського
Опитування може бути маніпулятивною технологією, кажуть у КВУ. Фото: Pixabay

Для проведення опитування громадян у день місцевих виборів на дільницях немає законних підстав. Якщо опитування відбуватиметься на вулиці - це також не матиме юридичних наслідків, заявила голова Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська у Facebook.

"Дільниця - територія, на якій живуть виборці, включені до відповідних списків, які голосують у приміщенні для голосування. Члени комісій, спостерігачі, кандидати, медіа, виборці можуть бути присутні в приміщенні для голосування лише для реалізації власних прав, виконання передбачених законом обов'язків і лише на період, необхідний для цього. Наприклад, виборцю з цієї дільниці (території) не можна дати опитувальник у руки у приміщенні. Також ніхто не має права незаконно втручатись у хід голосування, як і перешкоджати йому. Відповідно, законних підстав для організації опитування у приміщенні для голосування немає. Такі дії матимуть негативний вплив на хід волевиявлення і не можуть бути допущені", - зазначає Айвазовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський анонсував всеукраїнське опитування

За її словами, результати таких опитувань не матимуть ані ознак референдуму, ані юридичних наслідків.

"Тут найбільшої уваги заслуговує питання, кого саме опитуватимуть та як - тих, хто ще не проголосував і прямує до приміщення, чи тих, хто вийшов із приміщення. Якщо перших, то дуже важливим є сам зміст запитань. Вони не можуть містити агітації або прихованого стимулювання голосувати за партію, політичним/ідейним лідером якої є президент. Якщо ж опитування проводиться на виході з дільниць, то зміст запитань не впливатиме на голосування, а запитання лише будуть використані з політичною метою", - пояснює Айвазовська.

"Важливою є інформація щодо фінансування такого опитування: бюджетні кошти (цільове/нецільове їх витрачання), партійні (однозначно політтехнологічне завдання), громадські (афільовані ГО). Залежно від джерел можна давати більш широку оцінку цієї політичної акції", - написала Айвазовська.

Тези президента, скоріше, наштовхують на думку, що з місцевих виборів ми одразу перекинемось в активність з національним референдумом, на який винесуть одне запитання, що отримує найбільшу підтримку голосів 25 жовтня.

Опитування також розкритикував Комітет виборців України. В організації вважають, що це суперечить Виборчому кодексу.

"Проведення опитувань у день голосування суперечить Виборчоv кодексу. Виборці повинні мати достатньо часу для того, щоб зробити усвідомлений вибір щодо того чи іншого запитання, а прихильники та опоненти різних варіантів відповідей повинні мати можливості для проведення агітаційної роботи серед громадян. У теперішніх умовах дотримання цих базових правил є неможливим, і їх можна розглядати як маніпулятивну технологію та спробу впливу на результати голосування", - заявив КВУ.

Перше запитання, яке президент Володимир Зеленський виносить на всеукраїнське опитування в день місцевих виборів, буде озвучене у середу, 14 жовтня. Голосування проводитиметься волонтерами в окремі урни. Про це повідомив колишній депутат Сергій Лещенко на своєму Telegram-каналі.

Зараз ви читаєте новину «КВУ й "Опора" розкритикували опитування Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути