середа, 03 жовтня 2012 11:19

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Кузьмін написав листа конгресу США: Тимошенко причетна до вбивств 4 осіб

Кузьмін написав листа конгресу США: Тимошенко причетна до вбивств 4 осіб
Кузьмін каже, що Тимошенко нанесла непоправну шкоду моральному стану всієї нації. Фото: press.org.ua

Перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін звернувся з відкритим листом до конгресу США, в якому пояснив ситуацію з екс-прем'єром Юлією Тимошенко. Про це ІТАР-ТАРС повідомила сьогодні прес-секретар генпрокуратури Маргарита Велькова.

У листі Кузьмін акцентує увагу конгресменів на тому факті, що Тимошенко підозрюють в причетності до вбивств 4 осіб, і він готовий надати американській стороні для ознайомлення документи слідства та докази винуватості Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко буде судитися з Кузьміним в Лондоні

Звернення першого заступника генпрокурора до конгресу послідувало у зв'язку з тим, що на минулому тижні сенат конгресу США прийняв резолюцію по Україні, в якій закликав владу в Києві звільнити Тимошенко та інших політв'язнів.

"Основою резолюції стала ситуація з Тимошенко, яка, на мій погляд, була невірно сприйнята деякими американськими політиками. Причиною мимовільної омани є недостатня інформованість і однобокість оцінок, які сформовані зацікавленою стороною - Тимошенко ввела в оману сенат, подаючи спеціально підібрану, однобоку інформацію, в основі якої були тільки емоції, але не факти", - йдеться в листі.

Кузьмін нагадав, що "в справі Тимошенко слідчі встановлюють правду. Вимога припинити пошуки істини в справі про вбивство чотирьох осіб, що прозвучала в сенаті, викликала подив і розчарування у більшої частини нашого суспільства. Невже американська влада хоче перешкодити встановити правду погрозами та ультиматумами, діючи з позиції сили".

Генеральна прокуратура тільки в 2011-2012 роках більше 20 разів зверталася до Департаменту юстиції і держдепартамент США за допомогою в допиті екс-прем'єр-міністра України Павла Лазаренка, який заявив про свою готовність дати свідчення українським слідчим, зазначив Кузьмін. "Однак ні на один запит ми не отримали відповіді. Нам закрили саму можливість отримати важливі свідоцтва про вбивства в Україні. Може, резолюція сенату і є відповіддю на зусилля України у пошуку вбивць впливового політика, його дружини і двох невинних людей? І чи не означає така резолюція те, що людина, що досягла високого рівня державної влади, недоступна правосуддю, - йдеться далі у листі. - Драматизм ситуації, яку штучно створили соратники Юлії Тимошенко, не повинен затьмарювати справжніх документальних фактів і не може дозволити нам іти на компроміси зі злочинністю. Упевнений, ви були позбавлені достатньої інформації про те, що Тимошенко завдала Україні тяжкої, можливо, непоправної шкоди, яка відбилася на моральному стані всієї нації".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенат США вимагає звільнити Юлію Тимошенко

Кузьмін повідомив про готовність виступити в конгресі США і надати всі наявні документи з цього питання, а також розповісти американським ЗМІ правду про цю справу. "Немає жодних сумнівів, що припинення кримінальної справи про вбивство 4 осіб, це гріх перед Богом і людьми. Цим ми здійснимо інший злочин, показавши новому поколінню, що політик, добившись влади, може безкарно скоювати злочини, в тому числі вбивства", - підкреслюється в листі.

Нагадаємо, Генпрокуратура України підозрює Юлію Тимошенко та іншого екс-прем'єра Павла Лазаренка, який відбуває покарання в США, в причетності до вбивства депутата парламенту Євгена Щербаня, його дружини та ще двох чоловік в аеропорту Донецька в листопаді 1996 року.

Зараз ви читаєте новину «Кузьмін написав листа конгресу США: Тимошенко причетна до вбивств 4 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

324

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути