вівторок, 16 серпня 2022 00:13

Спецтема: Війна Росії проти України

Кулеба розповів, як США попереджали Україну про повномасштабне вторгення РФ

Кулеба розповів, як США попереджали Україну про повномасштабне вторгення РФ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, коли він почув попередження від США про російське вторгнення. Фото: Mind

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вперше почув попередження про майбутнє повномасштабне вторгнення Росії від представника Держдепартаменту США ще восени 2021 року.

Українська влада почала отримувати "певний обсяг інформації" з приводу підготовки РФ до війни з Україною десь з жовтня, він розповів у інтерв'ю Дмитру Гордону.

"Ну що, хлопці, копайте траншеї". Ось так я вперше почув… Але це було все – тобто, на питання про те, на підставі чого такі висновки, жодного підтверджуючого фактажу ми не отримали", – сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волкер спрогнозував, як довго США підтримуватимуть Україну

Хто саме озвучив таке попередження міністр не відповів, але підтвердив, що це "досить висока особа", другого управлінського рівня у Держдепі.

Тоді все ще існував "нормандський формат", і партнери закликали "не провокувати" Росію та "не давати їй жодного приводу", зазначив Кулеба.

Міністр думав, що війна буде локальною – на Донбасі.

У червні 2022-го президент США Джо Байден сказав, що взимку Зеленський нібито "не хотів чути" попередження про небезпеку великої війни з РФ. Володимир Зеленський відповів, що Україну не забезпечили зброєю і не закрили повітряний простір, хоча влада говорила про можливу блокаду Чорного моря РФ і просила системи ППО задовго до повномасштабного вторгнення Росії.

За даними ВВС, західні розвідки ще влітку 2021-го дізналися, що Росія готує повномасштабний напад на Україну.

З кінця осені 2021-го ризики вторгнення почали обговорювати ЗМІ, політики та дипломати. РФ поставила ультиматум про нерозширення НАТО та повернення Альянсу до кордонів 1997 року.

Захід ультиматум проігнорував, загрожував РФ санкціями, постачав Україні "партизанську" зброю, але так і не запровадив жодного превентивного економічного обмеження проти Росії до широкомасштабного вторгнення.

Зараз ви читаєте новину «Кулеба розповів, як США попереджали Україну про повномасштабне вторгення РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути