неділя, 19 травня 2013 17:30

"Куйбіда працює не на Україну, а на Банкову" - багато партійців УНП та Руху невдоволені злиттям партій

"Куйбіда працює не на Україну, а на Банкову" - багато партійців УНП та Руху невдоволені злиттям партій
Фото: dt.ua

Українці об'єднуються тільки за 3 хв. до розстрілу, – каже член Української народної партії Віталій Матяш. Підходить до Будинку культури Київського політехнічного університету. Тут сьогодні відбудеться з'їзд УНП та Народного руху України. На ньому партії повинні об'єднатися у одну.

Матяш одягнутий у світлу сорочку та штани. На голові – кепка із символікою "Нашої України".

- Два роки тому розлучилися, а тепер знов женитися будемо. – сміється чоловік. – Покажемо приклад всьому українському суспільству як об'єднуватися. УНП пожертувує своїми амбіціями і це нормально.

Надворі біля Будинку культури купками стоять чоловіки та жінки. Розмовляють голосно та емоційно.

- Не знаю, шо з того буде, ми приїхали як сліпі кошенята, – каже член чернігівського осередку УНП Ольга Мозгова. – У нас так, шоб засвітитися треба шось поміняти. Українська народна партія діє багато років. Шкода, шо вона зникне. Плакати хочеться від усього цього дійства.

Одягнута у сіру блузку та довгу спідницю. Поруч із нею стоїть худорлява жінка з коротким світлим волоссям та у вишиваній сорочці.

- А я думаю, що це об'єднання – позитив, - говорить Любов Сушениця, - Українській народній партії треба покаятися у багатьох речах. Наприклад, за об'єднання із "Нашою Україною". Це була помилка. Та ще й не завжди правильно чинили із Чорноволом. Партії треба принизитися, вступити у Рух, і разом із Рухом вести свій курс. Це буде своєрідне очищення.

У приміщенні Будинку культури реєструють учасників з'їзду. Навпроти входу на столику та стелажах розкладено книжки та газети українських авторів. Більшість літератури - про життя В'ячеслава Чорновола. Зліва та справа у холі на столах печиво, шоколадні цукерки та мінеральна вода.

- Якщо подивитися на політичний зріз суспільства, бачимо партії — представники фінансово-промислових груп, - підіймає палець угору "рухівець" Олександр Ткаченко. - "Батьківщина" — це група Тимошенко, є групи Кличка, Порошенка і так далі, а все ж таки політика це насамперед ідеологія, філософія, світогляд людини. Люди повинні об'єднуватися навколо ідеї. Ідея Руху - національна демократія і вона не реалізована. Існує запит на такий тип партій, який би виконав місію відродження України. "Свобода" є такою партією, але вона себе позиціонує як радикально права організація, а Рух — загально демократичний. Куйбіда стане найкращим керівником, бо має досвід політичної роботи. Але й керівництву УНП місце знайдеться.

Його співрозмовник тихо відказує:

- Історія повторюється двічі. Перший раз трагедійно, другий – це вже комедія, фарс.

Двоє чоловіків поруч кивають головами.

О 10:20 розпочинається з'їзд УНП. "Рухівці" гуляють парком.

- Я не маю нічого проти Об'єднаної опозиції, - говорить "рухівець" Степан Іванович, років 65 на вигляд, огрядний. – Але в "Батьківщину" вступати не буду. Якщо кудись вступати, то тільки в "Свободу". Вони більш прогресивні. Вчора дивлюся, йде колона із прапорами "Батьківщини". Жінка кричить: "Спасібо житєлям Донбаса за презідєнта пі***са". Ну куди ж таке годиться?

Біла жінка у довгій зеленій сукні поправляє складки тканини на грудях.

- Я вам скажу, то треба таки кудись вступати і не з УНП об'єднуватися, - махає вона головю. – То є утопія, шо шось змінитися може. Треба до сильних більше, до сильних горнутися.

За 2 год "унпівці" виходять із зали. Обличчя червоні і сумні. Починається з'їзд Народного руху України.

Українська народна партія та Народний рух України об'єдналися в одну партію. Політичну силу назвали народний рух України "Українська народна партія" "РУХ". Головою обрано чинного лідера Народного руху Василя Куйбіду.

Алеєю від будинку культури йде молодий чоловік. Обличчя насуплене: "Члени УНП з чотирьох областей взагалі були проти об'єднання. Не розумію, для чого це. Там таке творилося, деяким навіть вимикали мікрофон під час виступу. Виникають підозри, що це черговий провладний проект. А Куйбіда, який з нього голова? Вимкнув мікрофон одному чоловікові", - чоловік швидко йде геть, плюнувши у бік.

15 година. У залі засідань голосують за заступників. Щоп'ять хвилин звідти виходять по кілька людей. Двоє чоловіків у вишиванках гримають дверима зали, говорять голосно, розмахують руками: "204, ну ти чув? Як таке може бути?", - обурюється один з них.

"Більшість була проти того складу заступників, яку запропонувала президія. Найбільше викликала ажіотаж і несприйняття постать Зайця, але лічильна комісія сказала: 204 за. Хоча очевидно, що більшість була проти. Підтверджується припущення, що цей голова Куйбіда працює не на Україну, а на Банкову", - розповів колишній голова донецького осередку Народного руху України Віталій Гайченко.

За півгодини до преси виходять Василь Куйбіда та Іван Брацюнь. Обоє засмаглі. Куйбіда радісно усміхається. Розповідає, що нарешні після 14 років, об'єднали партії і звернулися з такою пропозицією до інших націонал-демократичних сил.

З-за спин людей, які оточили лідерів, виходять голова КУНу Степан Брацюнь та голова Української радикальної партії Сергій Джердж. Підтверджують свою готовність об'єднатися.

У скверику неподалік десятеро партійців розклали на лавці канапки з ковбасою та мінеральну воду. У пластикові стаканчики налили горілку.

"Ну шо, давайте за об'єднання, хлопці", - каже сивоволосий дідусь. Решта цокаються і п'ють до дна.

Зараз ви читаєте новину «"Куйбіда працює не на Україну, а на Банкову" - багато партійців УНП та Руху невдоволені злиттям партій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути