середа, 20 березня 2019 17:45

Куди і з чим звертатися українцям, щоб проголосувати не за місцем реєстрації

Куди і з чим звертатися українцям, щоб проголосувати не за місцем реєстрації
31 березня в Україні пройдуть вибори президента. Фото: unn.com.ua

Кінцевий термін звернень до відділів ведення Державного реєстру виборців - 25 березня. Їх 690 по всій Україні. Про це Gazeta.ua сказала координатор виборчих програм Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

Якщо особа, яка проживає не за адресою реєстрації, за 5 днів до дня голосування не звернеться особисто, не напише заяву, то втратить можливість обирати президента.

Потрібні підтверджуючі документи, в зв'язку з чим громадянин змінює тимчасове місце голосування. Для внутрішньо переміщених осіб достатньо паспорта, в якому вказана адреса реєстрації, окупована територія. Для тих, хто звертається з інших причин - угоди оренди квартири, довідка з місця роботи, документ про відрядження або пасажирський квиток на дату виборів чи переддень.

Відділи ведення реєстру переважно знаходяться в райдержадміністраціях. Їхні адреси можна знайти на сайті drv.gov.ua.

На основі змін до реєстру, вносяться зміни у списки виборців. Якщо цього не зробити, то громадянин перебуватиме у списку виключно там, де він зареєстрований.

Систему можна удосконалити в частині сервісу. Відділи ведення не завжди видають довідку про зміну місця голосування в день звернення. Подекуди просять прийти на наступний.

Вже, з піковим навантаженням, деякі відділи пропонують прийти після 26-го. Будуть черги. Це, звичайно, нервує як працівників реєстру так і тих, хто до них звертається. Можливо слід запровадити електронні черги і звернення за ID-картками. Однак ще не всі громадяни мають електронні підписи, тому доводиться звертатися особисто", - сказала експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відносини між Коломойським і Тимошенко були, є і будуть. Навіть якщо президентом стане Зеленський - Рахманін

Вибори президента відбудуться 31 березня. Якщо жоден із кандидатів не набере понад 50% голосів, 21 квітня відбудеться другий тур. До нього вийдуть двоє найрейтинговіших кандидатів.

Зараз ви читаєте новину «Куди і з чим звертатися українцям, щоб проголосувати не за місцем реєстрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути