понеділок, 15 лютого 2010 10:28

Кучмів завгосп-утікач домагається закриття всіх кримінальних справ

Кучмів завгосп-утікач домагається закриття всіх кримінальних справ

Екс-керівник Держуправління справами Ігор Бакай через суди домагається закриття всіх кримінальних справ, порушених проти нього в Україні, пише видання Дело.

За даними видання, 17 лютого Печерський суд Києва розгляне скаргу адвокатів Ігоря Бакая, які вимагають закрити всі кримінальні справи проти свого клієнта, який у 2005 році був змушений виїхати до Росії.

Адвокати домагаються скасування постанов прокуратури про порушення семи кримінальних справ, де фігурує Бакай, і ще двох постанов - про притягнення його до відповідальності в якості обвинуваченого. Всі матеріали були складені ще в 2005 році. Про заплановане судове засідання Делу повідомили в прес-службі Генеральної прокуратури.

Дело пише, що Бакай "набув скандальної слави" п"ять років тому, коли стало відомо про масштабні відчуження держвласності під час його керівництва Державним управлінням справами (2003-2004 роки). Зокрема мова йшла про продаж майнових комплексів Готель Дніпро, Готель Україна, нерухомого майна Національного комплексу Експоцентр України. Крім того, за даними газети, у цей же час були відчужені деякі відомі кримські здравниці, серед яких санаторії Гурзуфський, Дніпро, Зорі України.

Прокурорська перевірка виявила низку інших злочинів. Зокрема встановлено багаторазове використання літаків державіапідприємства Україна (входить у структуру Держуправління) для здійснення комерційних рейсів протягом 2003-2004 років. Слідчі встановили, що керівником Держуправління справами з використанням бюджетних коштів було придбано автомобіль Mercedes вартістю близько 1 млн. грн.

Дело також зазначає, що не пройшло повз увагу прокуратури і "незаконне виділення Бакаєм житлоплощі для своїх заступників". На підставі всіх цих фактів слідчі прокуратури Києва порушили кілька кримінальних справ. Проте притягнути до відповідальності екс-керівника не вдалося. Наприкінці 2004 року він зник, а через кілька місяців з"явився у Росії, де отримав друге громадянство.

Виїхавши від українських правоохоронних органів на безпечну відстань, Бакай не сидів склавши руки. Вже в 2006 році його адвокати звернулися до Печерського суду Києва, де зажадали закрити всі кримінальні справи проти клієнта і припинити його міжнародний розшук. Судді прийняли аргументи позивачів. Сторону Бакая зайняв і Апеляційний суд Києва. Крім перерахованих вимог, судді погодилися з захистом екс-керівника і зняли арешт з рухомого і нерухомого майна колишнього чиновника, його дружини і тестя.

У свою чергу Верховний Суд у 2007 році скасував рішення першої та другої інстанцій, направив справу на новий судовий розгляд. Однак історія повторилася. Печерський і Апеляційний суди знову віддали правоту в суперечці захисникам Бакая. А 24 грудня 2009 Верховний Суд залишився вірним собі і скасував рішення нижчих інстанцій. У результаті справа Бакая втретє виявилася в Печерському суді. Якщо 17 лютого печерські судді продемонструють сталість, екс-голова Держуправління справами знову опиниться поза підозрою і буде знятий з міжнародного розшуку.

Раніше газета Дело повідомила, що до України для участі у місцевих виборах має намір повернутися Руслан Боделан, який перебуває в Росії. Однак сам Боделан спростував інформацію про можливе повернення в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Кучмів завгосп-утікач домагається закриття всіх кримінальних справ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути