субота, 24 квітня 2010 13:06

Кучма схвалив газовий договір Медведєва- Януковича

Кучма схвалив газовий договір Медведєва- Януковича

Газовий договір президентів України і Росії Віктора Януковича і Дмитра Медведєва не суперечить українській Конституції, вважає другий президент незалежної України Леонід Кучма.

"Зараз представники опозиції намагаються ввести суспільство в оману щодо правового боку харківських домовленостей. Дійсно, стаття 17 Конституції визначає, що на території України не допускається розміщення іноземних військових баз. Але при цьому замовчують, що є ще і стаття 14 діючих і понині "Перехідних положень" Основного закону. Відповідно до неї, процитую: "Використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою України". Тобто, положення Конституції прямо дозволяють при дотриманні встановлених нею процедур перебування Чорноморського флоту РФ в Криму ", - сказав Кучма.

Політик зазначив, що угода з базування на території України ЧФ була досягнута у червні 1995 року. Основний закон набув чинності в червні 1996 року, а укладені у 1997 році між нашими державами угоди про статус і умови перебування флоту були ратифіковані українським парламентом у 1999 році.

"Нагадую цю історію наших взаємин з Росією для того, щоб підкреслити: основна міжнародно-правова база перебування ЧФ у Криму була створена вже після прийняття Конституції України. І ніяких сумнівів у юридичній спроможності її ні в кого це не викликало. Тому розцінюю крикливі заяви деяких наших добре відомих діячів, по-перше, як спробу самопіару, а по-друге (що більш суттєво), як прагнення розхитати політичну ситуацію в державі і не дати можливості нинішньої влади домогтися стабільності ", - сказав Л . Кучма.

За його словами, закріплення в правовому аспекті теми ЧФ буде зменшувати роль і вплив радикалів, як в Україні, так і в РФ. Політик підкреслив, що спекуляції на цю тему в останні роки "стали хлібом для деяких політичних сил, що зіштовхують дві держави, два народи, які породжують атмосферу недовіри, а іноді навіть неприязні".

Інтерфакс

Зараз ви читаєте новину «Кучма схвалив газовий договір Медведєва- Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути