середа, 25 серпня 2021 09:27

Кучма назвав національну ідею

Кучма назвав національну ідею
Другий президент провів паралелі між нацистською навалою у минулому столітті і російською агресією тепер. Фото: пресслужба Леоніда Кучми.

Національна ідея – це бути нацією, а не населенням. Про це сказав другий президент Леонід Кучма.

"На мою думку, національну ідею не треба формулювати ніяк. Національна ідея – це не те, що формулюється. Це те, що відчувається нацією та об'єднує її, коли час приходить.

Захотів хтось відібрати свободу – нація піднялася на спротив. Прийшов ворог захопити землю – нація згуртувалася на оборону.

Ось це відчуття того, як треба діяти, завжди безпомилкове. Воно у сотні разів цінніше найкрасивішої ідеї, яку хтось сформулює.

Національна ідея вже закодована в нації, якщо вона справді нація, а не "населення території". Мабуть, національна ідея – це і є бути нацією, а не населенням", - цитує Кучму "Українська правда"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна сім разів обирала президента за 30 років: як це було

"Україна може пишатися своєю історією, у якій вона стільки разів зуміла відродитися з попелу, своїми людьми, які здатні протистояти набагато сильнішим ворогам, і просто тим, що у світі вона найкраща. Для мене – точно найкраща", - сказав другий президент.

Також Кучма провів паралелі між нацистською навалою у минулому столітті і російською агресією тепер.

"Я не думаю, що українець, який віддав своє життя за Батьківщину (захищаючи її колись від нацистської навали, або від уже нової навали на Сході), менш видатний, ніж відомий письменник або науковець.

Я цілком можу припустити, що ми не знаємо імені найвидатнішого українця – точніше, в нього мільйони імен", - сказав Кучма.

Восьмий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російський окупант захопив Крим. Також російська армія захопила райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

Зараз ви читаєте новину «Кучма назвав національну ідею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути