понеділок, 12 червня 2017 12:00

Хто очолить Міністерство ветеранів України

Хто очолить Міністерство ветеранів України
Міністра у справах ветеранів необхідно обирати за конкурсом. Фото: news.pn

Рішення Верховної Ради про курс на приєднання України до НАТО поставило руба питання про створення високого виконавчого органу у справах ветеранів. Адже стандарти НАТО – це не тільки озброєння та організація діючої армії. Один зі стардартів НАТО – це високий рівень турботи про ветеранів армії. Рівень опікування – це один з ключових чинників, що впливають на популярність військової служби, а отже і на рівень кадрового забезпечення солдатського та офіцерського складу бойових підрозділів. Саме тому країни-лідери НАТО мають в системі влади окремі міністерства у справах ветеранів. Зокрема, такі міністерства є у США, Великобританії, Австралії та багатьох інших країних.

Наприкінці травня з ініціативи парламентського Комітету у справах ветеранів відбувся круглий стіл, на якому обговорювалось питання актуальності утворення Міністерства у справах ветеранів України.

Захід викликав неочікуваний ажіотаж – в ньому взяли участь понад 100 осіб, серед яких були державні та громадських діячів. Проблеми соціальної підтримки ветеранів, шляхи і умови створення Міністерства, перерозподіл обов'язків вже існуючих організацій, обрання керівництва нового відомства, - ось ключові питання, які обговорювались на заході.

Створення нового Міністерства одразу ж наштовхує на питання: "А хто ж його очолить?!" А отже й виникає питання, яким чином за міністерський портфель домовляться "БПП" та "Народний фронт"? І чи призначатиметься новий міністр взагалі за квотним принципом.

Водночас, постає й інше питання, а чи не буде очільником Міністерства іноземець? Адже така практика популярна в Україні в останній час.

В низці західних держав (США, Хорватія, Великобританія та ін.) Міністерства у справах ветеранів існують і ефективно діють. Тож логічним було б не лише вивчити іноземний досвід (що Україна вже й зробила), але й запросити іноземних фахівців з метою реального запровадження цього досвіду в нашій державі.

Зважаючи на те, що посада Міністра у справах ветеранів несе в собі не лише виконання посадових обов'язків, але, перш за все, і моральну відповідальність перед воїнами, то залучення іноземного менеджера на посаду повинно бути надзвичайно виваженим і обґрунтованим.

Ще один сценарій – призначення керівника Міністерства ветеранів поза квотним принципом. Наприклад, шляхом відкритого конкурсу, де зможуть голосувати представники ветеранської спільноти. Новий міністр має бути і авторитетною особою у ветеранському колі, і авторитетною особою для інших керівників владних установ. Адже йому знадобиться неабияка наполегливість задля налагодження роботи нового міністерства.

Відомий волонтер і народний депутат Оксана Корчинська зауважила, що необхідно зробити так, аби міністерство було дійсно ефективним і дієвим, а не ще одним джерелом виводу коштів. У зв'язку з цим пані Корчинська наголосила на тому, що необхідно розуміти, хто очолюватиме нове відомство.

Модератор заходу Олександр Третьяков з цього приводу зауважив, що Міністерство не повинно створюватись під конкретну людину.

"Міністерство створюється, бо це необхідно, а вже потім вирішується, хто може бути міністром" - наголосив пан Третьяков.

Зараз ви читаєте новину «Хто очолить Міністерство ветеранів України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути