четвер, 30 квітня 2009 12:24

КС не сказав нічого путнього щодо формування нового уряду

КС не сказав нічого путнього щодо формування нового уряду
Конституційний Суд визначив, що внесення Президенту пропозицій по кандидатурі на посаду прем"єр-міністра відноситься виключно до повноважень парламентської коаліції.

Таке рішення КС оповістив його голова Андрій Стрижак.

"Конституційний Суд прийшов до висновку, що внесення пропозицій Президенту України щодо кандидатури прем"єр-міністра України... належить виключно до повноважень коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді", - сказано в рішенні КС.

При цьому, згідно з рішенням КС, повноваження по внесенню Президентові вказаних пропозицій має як коаліція депутатських фракцій, сформована в новообраній Раді, так і коаліція депутатських фракцій, сформована у разі припинення діяльності попередньої коаліції.

Також КС визначив, що винятковим правом коаліції є внесення пропозицій прем"єр-міністрові по складу Кабміну.

Нагадаємо, в лютому Ющенко направив в КС конституційне уявлення з проханням розтлумачити положення частини 8 статті 83 Конституції в їх системному зв"язку з положеннями частин 6, 7 статті 83, пункту 9 частини 1 статті 106, частин 3, 4 статті 114 Конституції, які передбачають, що коаліція депутатських фракцій в Раді вносить пропозицію Президенту по кандидатурі прем"єр-міністра.

На думку Ющенка, ці положення Конституції потребують роз"яснення, оскільки сформована в Раді 6 скликання 16 грудня 2008 коаліція фракцій БЮТ, НУНС і БЛ не внесла Президенту пропозицій по кандидатурі на посаду прем"єра, що свідчить про неоднозначне розуміння положень Конституції і є підставою для його офіційного тлумачення КС.

Діючий Кабмін під керівництвом прем"єр-міністра Юлії Тимошенко приступив до обов"язків 18 грудня 2007 року.

За Конституцією, кандидатуру на посаду прем"єр-міністра затверджує Рада за поданням Президента, яке ним вноситься за пропозицією коаліції.

При цьому міністр оборони і міністр закордонних справ призначається Радою також за представленням Президента, а інші члени Кабміну призначаються Радою за поданням прем"єр-міністра.

ProUA
Зараз ви читаєте новину «КС не сказав нічого путнього щодо формування нового уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути