середа, 26 вересня 2012 15:13

"Кручю, вєрчю, абмануть хачю. Янукович робить, шо хоче"
15

Фото: ФОТО: Андрій Шматов

Біля входу до Київського апеляційного адмінсуду четверо хлопців розгортають двометровий плакат. На ньому зображено карикатуру: президент Віктор Янукович пересуває наперстки із гербами України, збоку стоять канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент США Барак Обама.

- От, так  і в житті. Кручю, вєрчю, абмануть хачю. Янукович робить, шо хоче. А ті Обами стоять і дивляться, - каже член  "Батьківщини" Анатолій Йосипович, 62 роки.

У середу біля Київського апеляційного адмінсуду зібралися близько сотні людей.
Тримають прапори із символікою "Батьківщини". Лунають повстанські пісні у виконанні Тараса Чубая. О 10.00 тут відбудеться слухання апеляційної скарги представників "Батьківщини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиційний кандидат відхрещується від агітації на весіллях

- У Святошинському районі із порушеннями відбулося формування складу дільничих виборчих комісій, - говорить нардеп-"бютівець" 50-річний Юрій Одарченко. -  Прийшов чоловік, приніс аж 20 документів від партій-сателітів "Регіонів". Але зробив він це у же після 24 години. Тобто передбачений законом термін подачі уже минув. Доказом цього є запис у журналі реєстрації. Ми подали до Окружного адміністративного суду Києва. Він визнав, що такі дії незаконні, але результатів жеребкування не оскаржив. Ми ж хочемо, щоб склади дільничих виборчих комісій визнали недійсними.
Одарченко піднімається сходами до будівлі суду. Бере мікрофон:

- Ми сьогодні чітко розуміємо, що Янукович робить усе можливе, аби Партія регіонів мала більшість у Верховній Раді. Під час створення ДВК у всьому Києві ми фіксуємо дуже багато порушень. Зараз ми подали 6 позовів, це означає, що незаконно формуються комісії у 6 із 13 округів міста. Ми не дамо, щоб такий сценарій виборів "із наперстками" вдався Януковичу.

Люди уважно слухають і кивають головами. Одарченко говорить 15 хв. Наприкінці промови кричить п'ять разів "Ганьба владі". Люди хором повторюють.

Наступним  слово бере кандидат у депутати від Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Олександр Чорноволенко, 57 років.
- Я бачу, що сюди під'їжджає ескалатор, щоб закопати правосуддя України, - жартує Чорноволенко.
Мітингувальники голосно сміються.

- Наше правосуддя вже мертве і його справді пора закопати, - продовжує він. - Це — велика трагедія українського народу, що у нас не виконуються закони. Сьогодні соромно бути і депутатом, і міністром. Але ми знаємо, що треба зробити. Прийти 28 жовтня і проголосувати за Об'єднану опозицію.

Люди аплодують. Після паузи Чорноволенко каже: "Слава Україні".

- Героям слава, -  відповідають йому.

О 10.30 слово бере голова фракції "БЮТ-Батьківщина" у Київраді 58-річна Тетяна Меліхова. Говорить 20 хв. Розповідає про махінації депутатів міськради від Партії регіонів: забудови в історичній частині міста, продаж земельних ділянок без дозволів. У кінці промови жінка скандує - "Владі ганьба". Люди хором повторюють за нею близько 5 хв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд пішов думати, чи проводити повторне жеребкування членів виборчих комісій у Києві

Одарченко запрошує до слова активісту "Батьківщини" 66-річну Галину Швидку.  У 2011 році жінка  відсиділа 10 діб за те, що відрізала стрічку з вінка президента Януковича.

- За цими скляними дверима, - вказує жінка на вхід до суду, - стояли два чоловіки і насміхалися над нами, над тим, що ми прийшли і боремося. Так влада ганебно плює нам у душу, і показує, що ми — ніщо. Ми підійшли до них і прогнали звідси. Але владу ми ще не прогнали. Найгірше, коли людина бачить неправду і нічого не може зробити. Чому сидять Луценко і Юля? Чому при владу цей бандіт? Зека геть!

Мітингувальники скандують "Зека геть" та "Владі ганьба".

З приміщення суду виходить Одарченко.

- Шановні мої, щойно суд пішов в дорадчу кімнату. - каже він.-  Але ж які дурниці говорили захисники влади. Суддя питає працівника окружкому чому він зареєстрував подання уже після 12 ночі. А той відповідає - я хотів забезпечити усім рівні права. Щоб нікому абідно не було.

Люди сміються і перемовляються між собою.

- От до чого вже дійшли. Брешуть в живі очі, - каже 60-річна Станіслава Степанова, член "Батьківщини".

За 10 хв до людей виходить представник  "Батьківщини" у суді Дмитро Ільченко.

- Представник ОВК виглядав "жалко". Його аргументи не витримували критики. Партія регіонів, аби мати більшість у парламенті, вже готова навіть збільшити кількість годин у добі. 18 вересня вони так і зробили для себе. Документи, подані уже 19, коли термін подачі минув, зареєстрували. Але є й інші порушення. Регіонали ксерять паспорти людей, які працюють у бюджетній сфері. Потім подають ці документи до окружкомів без їхньої згоди. Я закликаю усіх зайти на сайт ЦВК, ввести своє прізвище та перевірити, чи "Регіони" не внесли вас до списків. Якщо це сталося, то звертайтеся до нас. Разом подамо до суду.

Люди аплодують Ільченкові біля 5 хв.

- Зустрінемося тут о третій, - каже Одарченко. - Слава Україні!

- Героям слава, - відповідають мітингувальники і розходяться.

Суд має оголосити рішення після 15.00

Зараз ви читаєте новину «"Кручю, вєрчю, абмануть хачю. Янукович робить, шо хоче"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути