вівторок, 16 серпня 2011 11:17

Кремль відкрито тисне на Україну, вимагаючи отримати доступ до труби?

Кремль відкрито тисне на Україну, вимагаючи отримати доступ до труби?

Нова знижка на газ для Білорусі, яку 15 серпня прем'єр-міністр Володимир Путін пообіцяв надати Білорусі, може бути елементом тиску на Україну, яка, на відміну від Білорусі, не готова віддавати Росії контроль над своєю газотранспортною системою, пише "Коммерсант".

Путін пообіцяв розраховувати ціни на газ для Білорусі, яка пообіцяла приєднатися до Єдиного економічного простору (з Росією і Казахстаном) і надати "Газпрому" контроль над "Белтрансгазом", з урахуванням "інтеграційного знижуючого коефіцієнта" в 2012 році. Яким саме буде знижуючий коефіцієнт для Білорусії і від якої ціни буде вестися розрахунок вартості газу, Путін не сказав. Зараз "Белтрансгаз" купує російське паливо за ціною, що забезпечує "Газпрому" рівні доходи з експортом в далеке зарубіжжя.

Вирішити ці питання "Газпром" і "Белтрансгаз" повинні будуть восени на переговорах. Переговори про величину знижки будуть синхронізовані з оформленням угоди щодо купівлі 50 відсотків "Білтрансгазу", половина в якому вже належить Росії, пише Lenta.ru.

Українському міністру енергетики Юрію Бойку, який приїжджав напередодні в Сочі на зустріч з Дмитром Медведєвим і викликаним з відпустки главою "Газпрому" Олексієм Міллером, було прямо заявлено, що співпрацю слід будувати за моделлю білоруських колег.

Бойко, візит якого до Росії стався після зустрічі Медведєва з президентом України Віктором Януковичем, представив в Сочі пропозиції Києва щодо розвитку газотранспортної співпраці між Росією та Україною. Київ вимагає внести зміни до контрактів на постачання і транзит газу, підписані в січні 2009 року, які називає "кабальними". Пропозиції Росії поділитися контролем над газовою трубою, а також розглянути вступ до Митного союзу, українське керівництво ігнорує.

Зараз ви читаєте новину «Кремль відкрито тисне на Україну, вимагаючи отримати доступ до труби?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути