пʼятниця, 14 листопада 2014 11:15

Кравчуку та Ющенку радять не робити різких рухів

Кравчуку та Ющенку радять не робити різких рухів
Фото: zik.ua

Колишні президенти Леонід Кравчук та Віктор Ющенко не є авторитетами в питанні безпеки. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олександр Палій.

"Існує така приказка: відставні політики дуже люблять пояснювати те, що було потрібно в час їхнього правління. Зараз Україна розплачується за політику Кравчука, через якого держава здала ядерну зброю, та Ющенка, який не використав унікальний шанс для здобуття членства в НАТО. А тепер вони роздають "дуже прості рецепти". Треба було роботу свою вчасно робити", - зазначив він.

"Прості рішення не завжди є найрозумнішими. Нині для України важливо максимально убезпечитися від поширення "зарази" з Донбасу. Коли російські війська присутні на території країни, робити різкі рухи - не дуже розумно. Зараз нам треба не лише самим консолідуватися, а й забезпечити собі підтримку. А відставним політикам, які не зробили свою справу у питанні зміцнення безпеки держави, тепер давати поради - не найрозумніший крок. Кучма це прекрасно усвідомлює, тому не підписався. Він теж прогавив два шанси на ідентифікацію відносин України із НАТО", - наголосив експерт.

Коментуючи заклик представника самопроголошеної ДНР Дениса Пушиліна до відновлення переговорів Мінської групи, Палій назвав це спеціальним трюком. "Терористи намагаються повністю дискредитувати попередні мирні домовленості. Новими переговорами хочуть затінити ті угоди, під якими стоять не тільки їхні підписи, а й російські. Планують повністю зірвати мирний процес. Україні в цій ситуації треба наполягати на виконанні мінських домовленостей, зміцнювати свою армію та контроль за територією країни. Тут має радикально покращитися робота СБУ. Потрібно вести переговори і намагатися долучити до них Євросоюз та США", - зауважив політолог.

Він впевнений, що росіяни на вихідних планують атакувати українську армію. "Психологія російського народу така, що як тільки мало крові, він втрачає інтерес до свого лідера. Є таке правило управління: коли влада не може нагодувати, вона розповідає казку. В Росії ця норма працює, але з поправкою на те, що вона - кривава. Путін й продовжує діяти в такій парадигмі. Крім того, у нього манія знищення України, яка йому здається найбільш ласою, але найменш захищеною. Нам треба показати, що ми не є такою", - додав Палій.

Нагадаємо, колишні президента Леонід Кравчук та Віктор Ющенко зробили спільну заяву про те, що Україні не варто сподіватися на швидке вирішення конфлікту на Донбасі й треба готуватися до тривалої боротьби. Вважають, що Україна не повинна вести переговори із бойовиками та має пригрозити їм знищенням.

Зараз ви читаєте новину «Кравчуку та Ющенку радять не робити різких рухів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути