Ексклюзиви
субота, 27 серпня 2011 11:52

Кравчук "У 1991 році Джордж Буш боявся Україну через ядерну зброю"

Кравчук "У 1991 році Джордж Буш боявся Україну через ядерну зброю"

Перший Президент України Леонід Кравчук розповів, що виступ Президента США Джорджа Буша-старшого у Верховній Раді СРСР влітку 1991 року у першій версії був іще більш жорстким, ніж в остаточній.

Про це Кравчук сказав у ефірі "Велика політика".

Відповідаючи на запитання про відому промову американського президента, в якій той закликав українців не поспішати з проголошенням незалежності, Леонід Кравчук зазначив:

"Я тоді їхав з Бушем в автомобілі, і він мені тоді сказав: "Коли ми приїдемо у Верховну Раду, я вам дам прочитати свою промову". Я задав таке запитання: "А для чого?". Він каже: "Я хочу почути вашу думку, чи правильно я буду говорити з трибуни Верховної Ради". Я прочитав цю частину і сказав йому: Верховна Рада не готова сприйняти це. Я сказав це. Ну, він трошки пом'якшив, там було ще гірше".

"Буш в даному разі знаєте чим керувався? Скоріше, страхом, який йому навіяв Горбачов. Він йому сказав, що якщо розпадеться Радянський Союз, розпадеться система ядерної зброї, і в Україні 165 ракет стоїть, і всі боєголовки націлені на Сполучені Штати Америки... Він керувався своїми національними інтересами", - додав Кравчук.

Також перший Президент України висловив переконання, що в січні 1994 року Україна відмовилася від "не своєї" ядерної зброї, оскільки жодна боєголовка не виготовлялася в Україні, а система управління боєголовками знаходилася в Москві. За його словами, у 1998 році, коли боєголовки вийшли б з ладу, Україна стала б заручником чужої ядерної зброї на своїй території, яку не було б можливості оновити.

Зараз ви читаєте новину «Кравчук "У 1991 році Джордж Буш боявся Україну через ядерну зброю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути