пʼятниця, 03 червня 2011 15:07

Кравчук та Ющенко просять Януковича врятувати святиню Київської Русі

Кравчук та Ющенко просять Януковича врятувати святиню Київської Русі

Президент України Леонід Кравчук і президент України Віктор Ющенко просять чинного главу держави Віктора Януковича втрутитися в ситуацію навколо Десятинної церкви в Києві і зупинити будівництво.

Про це йде мова в їх відкритому листі до глави держави.

"25 травня 2011 близько 23.00 біля фундаменту Десятинної церкви почалося незаконне встановлення будівельних вагончиків. При цьому представники забудовника відмовилися пред'явити будь-які дозвільні документи на проведення робіт охорони заповідника та працівникам міліції, які були викликані на місце подій. Якщо вже духовні святині стають предметом рейдерства, то виникає багато питань, перш за все, до влади. Хіба можливо таке в цивілізованій країні?", - підкреслюють Кравчук і Ющенко.

За їх словами спроба так званого відтворення Десятинної церкви є грубим порушенням світового законодавства.

"Це порушує Міжнародну хартію з консервації та реставрації пам'яток і визначних місць (Венеція, 1964), Хартію з охорони і використання археологічної спадщини (Лозанна, 1990), Європейську конвенцію з охорони археологічної спадщини (Валетта, 1992), Конвенцію ЮНЕСКО про захист світової культурної і природної спадщини, підписані та ратифіковані Україною", - підкреслюють автори звернення.

"Ми виступаємо категорично проти того, щоб святиня часів Київської Русі, праматір усіх українських церков, стала яблуком розбрату міжконфесійного і предметом політичних спекуляцій. Тому політично і культурно виваженим кроком стане збереження пам'ятника в первісному вигляді - до того часу, коли будівельні технології дозволять ніяк не зруйнувати її і культурний шар, який його оточує ", - наголошується в листі.

У зв'язку з цим екс-президенти просять взяти під особистий контроль ситуацію, яка склалася навколо цього пам'ятника археології.

"Вважаємо також за необхідне дати доручення міській владі Києва щодо забезпечення належної музеєфікації фундаменту Десятинної церкви, а також про проведення обов'язкового громадського і експертного обговорення остаточного проекту її збереження", - підкреслюють автори листа.

19 травня конкурсна комісія щодо визначення подальшої долі залишків фундаменту Десятинної церкви в Києві визначила двох переможців конкурсу. Один з проектів, автором якої є Андрій Миргородський, передбачає накриття залишків фундаменту Десятинної церкви "скляним хрестом" та спорудження невеличкої каплиці, другий (автор Ольга Кругляк) передбачає будівництво великої середньовічної церкви.

27 травня Голова КМДА Олександр Попов запевнив, що ніякі будівельні роботи на залишках фундаменту Десятинної церкви не будуть проводитися без наявності відповідних дозволів і документації. За його словами, зараз на місці продовжують роботу археологи.

Зараз ви читаєте новину «Кравчук та Ющенко просять Януковича врятувати святиню Київської Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути