неділя, 07 травня 2017 08:12

Кравчук пообіцяв США знищити весь ядерний арсенал України

25 років тому, 7 травня 1992-го тодішній президент України Леонід Кравчук відіслав у США листа, в якому значилось: "Україна забезпечить знищення всієї ядерної зброї, включаючи стратегічну наступальну зброю, розміщену на її території".

Того ж року у Києві представники України, Росії та США провели низку тристоронніх зустрічей. 3 вересня 1993 року були підписані Масандрівські угоди про шляхи утилізації ядерної зброї та нагляд за експлуатацією стратегічних ракетних комплексів, розташованих на території України та РФ.

16 листопада 1994 року Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. 5 грудня Україна, Росія, Великобританія та США підписали Будапештський меморандум. За ним Київ відмовлявся від ядерної зброї, успадкованої від СССР. Країни-учасниці взяли на себе зобов'язання поважати незалежність, суверенітет та кордони України, утримуватися від будь-яких проявів агресії щодо України, в тому числі і від економічного тиску.

Автор: Wikipedia
  Підписання Будапештського меморандуму
Підписання Будапештського меморандуму

Останні залишки ядерної зброї з України в Росію вивезли 1 червня 1996 року. На події були присутні усі світові лідери та генерали НАТО. Наступного дня Україна офіційно втратила ядерний статус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали план Кремля щодо окупованого Криму

Ядерний статус традиційно вважається гарантом недоторканості держави і виводить країну у геополітичні лідери. На той час Україна мала третій у світі ядерний потенціал після США та Росії. Арсенал налічував 1 240 боєголовок у 176 міжконтинентальних балістичних ракетах.

Автор: Український кризовий медіа-центр
  Вартість української ядерної зброї
Вартість української ядерної зброї

Жодна країна не взяла приклад із України. Більш того, після 1996 року у світі з'явилися нові ядерні держави.

Росія майже відразу після підписання меморандуму почала економічний тиск на Україну - вводила торгівельні санкції, вела газові війни. У 2003 році розпочали конфлікт за острів-косу Тузла. Навесні 2014-го РФ анексувала український півострів Крим. Того ж року збройні сили РФ почали брати пряму участь у бойових діях проти української армії на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Кравчук пообіцяв США знищити весь ядерний арсенал України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути