Ексклюзиви
середа, 15 вересня 2010 14:36

Кравченко не міг наказати убити Ґонґадзе без команди зверху - Видрін

Кравченко не міг наказати убити Ґонґадзе без команди зверху - Видрін

Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко не міг дати наказ на вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе.

Про це сказав у коментарі Gazeta.ua політолог і заступник секретаря РНБО Дмитро Видрін.

"Я особисто знав Кравченка, - сказав він. - Він був жорсткою людиною, але не садистом. Не міг просто так наказати убити людину, щоб потішитися. До того ж він був аполітичним. Займався кар"єрою. Тратити енергію на такі речі, ризикувати не заради особистих, а чиїхось інтересів не став би. Це до мозку кісток службовець і міліціонер, який працював завжди по указу, наказу, команді зверху. Я не вірю, щоб він без наказу зміг убити людину. Напевне, була якась висока команда. До того ж Георгій ніколи не критикував МВС чи особисто Кравченка".

На думку Видріна, справжніх замовників убивства не назвуть.

"У цій справі замішані не просто абстрактні механізми владної машини, а люди, які були впливовими тоді і залишаються такими нині, - зауважив політолог. - Вони зроблять усе, щоб правда не вийшла назовні. Є величезна інерція і сила протидії. До того ж такі політичні еліти України - всі вони пов"язані якимись справами".

Журналіст Георгій Ґонґадзе зник 16 вересня 2000 року. Він активно критикував тодішню владу через інтернет-видання "Українська правда". Згодом у Таращанському лісі знайшли його тіло без голови. Колишній голова Соцпартії Олександр Мороз і його соратник майор Микола Мельниченко звинувачували у причетності до вбивства журналіста екс-президента Леоніда Кучму і екс-главу його Адміністрації Володимира Литвина.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Ґонґадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі строком від 12 до 13 років.

Ще один обвинувачений – генерал міліції Олексій Пукач – перебував у розшуку з 2005 року. Затриманий 21 липня 2009 року. 9 вересня старший слідчий з особливо важливих справ Генеральної прокуратури повідомив усім потерпілим та їх представникам про те, що досудове слідство у кримінальній справі за обвинуваченням Олексія Пукача у вчиненні вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе та щодо підбурювача і замовника цього злочину – померлого Юрія Кравченка закінчена.

Зараз ви читаєте новину «Кравченко не міг наказати убити Ґонґадзе без команди зверху - Видрін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути