пʼятниця, 18 жовтня 2024 21:36

Крапка чи багатокрапка? Чого очікувати Україні після візиту Байдена до Німеччини

Крапка чи багатокрапка? Чого очікувати Україні після візиту Байдена до Німеччини
Путін прорахувався - сказав Олаф Шольц на зустрічі з Джо Байденом. Фото: eastnews.ua

Поїздка президента США до Європи мала б закласти підвалини для нового етапу розвитку відносин з ЄС та Україною. Чи вдалося Джо Байдену привести різні погляди до спільного знаменника, - розказує Gazeta.ua.

Або воювати - або переговори: такі різні погляди лідерів ЄС на війну в Україні. Цей тренд проявився й під час зустрічі президента Володимира Зеленського з новим генсеком НАТО Марком Рютте. Керманич Альянсу акцентував на важливості загроз від будь-якого збройного конфлікту, навіть територіально далекого. У четвер, 17 жовтня вперше відбулися зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО з їхніми колегами з Азіатсько-Тихоокеанського регіону (Австралія, Японія, Південна Корея, Нова Зеландія). "Китай став вирішальним чинником продовження війни в Україні", - наголосив Рютте на спільній пресконференції з президентом Зеленським. "Іран і КНДР підживлюють ВПК Росії. Але Україна вже практично член НАТО", - підкреслив генсек Альянсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захід на шпагаті. Що почули і відповіли Зеленському наші партнери

Натомість президент України зауважив - ми гідні стати 33-м (себто наступним, а не 34-м, - Gazeta.ua) членом НАТО, це, мовляв, є найреальніший шлях до миру. Чи почув його заклик президент США Джо Байден, котрий якраз 18 жовтня прибув до Німеччини?

"Не опускайте руки!"

Жодних перепон, крім політичних, для запрошення України у НАТО немає, переконаний політолог-міжнародник Максим Несвітайлов. Експерт очікує такого кроку у найближчі тижні, щоб членство у НАТО не було предметом торгів з Росією. А також "щоб його каденція не виглядала з незавершеним результатом, адже війна в Афганістані, війна в Україні, загострення на Близькому Сході", зазначив він.

Різні думки і погляди, котрі поширювалися останнім часом про членство України у НАТО і навколо самого Альянсу, свідчать про певну дискусію у Білому домі, стверджує політолог Олексій Якубін. "Можливо, Байден хоче завершити своє президентство на високій ноті. Наприклад, показати, що запрошення або інший важливий крок він зробив".

Іншим важливим кроком може бути передача Україні "заморожених" активів РФ, про що, за даними Білого дому, говоритиме президент США з лідерами трьох європейських держав.

Утім, перші слова Джо Байдена на німецькій землі, адресовані Україні, були підбадьорливі: "Ми не можемо опускати руки!.. На нас чекає важка зима, ми не маємо розслаблятися, втомлюватися, поки Україна не отримає справедливий та стійкий мир".

Але про НАТО не конкретизував.

У відповідь канцлер ФРН Олаф Шольц запевнив - пітримка триватиме "стільки, скільки необхідно", причому "Путін прорахувався, він не зможе витримати цю війну". Водночас він розхвалив зусилля Байдена по зміцненню НАТО, адже, за його словами, ще кілька років тому "відстань між нами була більшою".

Про відстані й різниці

Президент США зазначив, що тривати має саме підтримка. У Європі це можуть сприйняти як "нічого більше". Тим паче, синхронно з Байденом ситуацію жваво коментує Дональд Трамп: Зеленський, мовляв, не мав допустити вторгнення Росії в Україну, а Байден узагалі сприяв конфлікту. Як і чинний президент, кандидат від республіканців запевнив, що продовжуватиме підтримку нашої країни. У яких обсягах?

Парадокс, але саме Трамп може забезпечити продовження підтримки України і Байденом, і новою адміністрацією в США. Про це пише Politico - перспектива перемоги республіканця на президентських виборах зумовлює посилення уваги до Києва.

"Я знаю, що ціна є високою. Але не треба обманювати себе - ця ціна тьмяніє порівняно з вартістю життя у світі, де панує агресія, де великі держави нападають на маленькі тільки тому, що можуть", - обґрунтовує свою позицію Джо Байден.

"Ми робимо все можливе, щоб НАТО не стало учасником війни, - наголосив Шольц, - щоб ця війна не перетворилася на ще більшу катастрофу".

Треба більше

Байдена, по суті каже, що треба більше допомагати Україні. Чи погодиться на це Європа, якщо, у разі приходу Трампа, американський внесок у нашу перемогу може бути скорочений?

Дональд Трамп стверджує, що продовжить допомагати Україні. Раніше він заявляв про припинення війни до інавгурації, у разі перемоги на перегонах. Схоже, різні точки зору, котрі продемонстрували європейські лідери 17 жовтня, спричинені не в останню чергу трампівською альтернативою, під яку угорський прем'єр Віктор Орбан з травня 2024 року шукає прибічників. До слова, президент України Володимир Зеленський зауважив, що 17 жовтня бачився і вітався з Орбаном, але змістовнішого спілкування між ними не було.

Усе це, можливо, спрацювало, якби не питання "ядерки", на яку натякнув, але згодом спростував Володимир Зеленський. Воно за даних обставин виходить на перший план саме у контексті російської агресії в Україні.

Альтернатива справедливому миру

Якщо війна не завершиться на умовах справедливого миру, це означатиме що авторитарні режими намагатимуться отримати ядерну зброю, пояснив український дипломат, експерт Центру оборонних стратегій Олександр Хара. "У разі програшу України ядерна зброя може бути застосована, з високою долею вірогідності, в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Ті країни, котрі межують з агресивними режимами, зрозуміють - лише ядерна зброя зможе їх зберегти. Таким чином, інтереси України збігаються з інтересами людства. Наприклад, якщо ми станемо членом НАТО, Китай вимушений буде стримуватися, розуміючи, що у Заходу є "довга воля", - пояснив він.

Тому і гість, і лідери ЄС щодо війни в Україні мислили масштабнішими категоріями, ніж "Росія - Україна" чи навіть "Росія - ЄС". Чи вплинув на них Байден?

"Лебедина пісня" і можливі зміни

Треба зважати, що зустріч чинного американського президента з європейськими лідерами у такому форматі є "прощальною", наголосив Gazeta.ua політолог Олексій Якубін, тому не треба недооцінювати цього. Інші західні лідери можуть вважати Джо Байдена вже "кульгавою качкою", звідси висока турбулентність, хто ж буде наступним президентом США. З іншого боку, "будь-яка гучна заява по Україні зараз моментально вплине на виборчу кампанію у США. Тому я не виключаю, що найважливіше буде озвучене після завершення перегонів", припустив експерт.

Не виключено, саме післявиборчий пакет заяв і погоджує Джо Байден з європейцями. А це вже набагато цікавіша інтрига, оскільки, хто б не переміг у США, мінімум кілька місяців він або вона працюватиме з незримою, але відчутною присутністю Байдена, котрий, якщо йому вдасться, закладе доволі жорсткі рейки не лише по Україні.

Потрібно щоб наші партнери дотримувалися взятих на себе зобов'язань, зазначив Максим Несвітайлов. І це також було важливим предметом обговорення. Утім, у Києві ще чекають відгуків на свої ініціативи.

"Ми чекаємо команду Білого дому в Україні з тими чи іншими відповідями", - заявив президент Володимир Зеленський 18 жовтня за підсумками візитів і перемовин цього тижня.

Зараз ви читаєте новину «Крапка чи багатокрапка? Чого очікувати Україні після візиту Байдена до Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути