Ексклюзиви
четвер, 25 квітня 2019 14:41

Корупція в енергетиці: братам Суркісам підготували підозри, Холодницький саботує їхнє підписання

Корупція в енергетиці: братам Суркісам підготували підозри, Холодницький саботує їхнє підписання
НАБУ підготувало проекти письмових повідомлень про підозру бізнесменам-братам Ігорю та Григорію Суркісу. Фото: Футбол 24

Національне антикорупційне бюро підготувало проекти письмових повідомлень про підозру бізнесменам-братам Ігорю та Григорію Суркісу. Сьогодні вказані документи лежать на підписі в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі Генеральної прокуратури України.

Докази для підготовки проектів повідомлень про підозри були здобуті НАБУ у ході розслідування кримінального провадження №52016000000000235. Детективи встановили, що головний фігурант справи - екс-голова правління ХК "Енергомережа" Дмитро Крючков, вчинив низку кримінальних правопорушень за попередньою змовою із братами Суркісами.

У САП наявність підозр підтвердили, однак Назар Холодницький заявив, що підписувати поки нічого не збираються.

"Обгрунтовані підозри - узгоджені, а криві і бездоказові - узгоджені бути не можуть, тут все дуже просто", - заявив Холодницький.

При цьому голова САП не аргументував свою позицію та жодним чином не пояснив, чому вважає оприлюднені у ЗМІ розмови Крючкова з Суркісами про передачу їм 600 тис. доларів - "неаргументованим" доказом участі братів у схемах корупції компанії "Енергомережа" (очолював її Крючков).

Більше того, відомо, що "Енергомережа" Крючкова заволоділа держкоштами у розмірі понад 300 млн. грн, які належали "Запоріжжяобленерго", де саме брати Суркіси є міноритарними власниками.

Загалом, Крючкова давно ЗМІ називають "людиною Суркісів".

За даними нардепа Тетяни Чорновол уся корупційна схема "Енергомережі" діяла саме в інтересах братів та Фірташа.

"В контексті "справи Крючкова" хочу і похвалити НАБУ. Завдяки їх активності в цій справі в 2016 році груба корупційна схема перестала функціонувати. НАБУ оскаржило корупційні рішення суду в інтересах Суркіса і Фірташа, що грабували державний "Енергоринок", - написала вона.

Нагадаємо, 28 березня проект "Схеми" оприлюднив журналістське розслідування про виведення коштів "Запоріжжяобленерго", "Черкасиобленерго" і "Харківобленерго", контрольний пакет яких належить державі.

У межах злочинної "схеми" кілька напівдержавних обленерго домовилися, щоб промислові підприємства платили за поставлену електроенергію не їм безпосередньо, а компанії "ХК "Енергомережа". Фірма зобов'язалась передавати гроші обленерго, однак не виконувала власні зобов'язання, заволодівши таким чином 1,4 млрд гривень.

З телефонних розмов випливає, що бізнес-партнер президента Петра Порошенка, заступника голови парламентської фракції БПП Ігор Кононенко та бізнесмени Григорій і Ігор Суркіси керували Крючковим і мали свою "частку" у "схемі".

Участь у ній також імовірно брав народний депутат Ігор Котвіцький ("Народний фронт").

Сьогодні Крючков є одним з підозрюваних у справі про привласнення коштів "Запоріжжяобленерго", у листопаді минулого року йому повідомили про підозру в завданні державі 346 млн гривень збитків. Понад 2 роки він переховувався в Німеччині, а 15 квітня був екстрагований в Україну. Сьогодні Крючкову суд обрав запобіжний захід та відпустив на волю під заставу у 7,11 млн. грн.

Зараз ви читаєте новину «Корупція в енергетиці: братам Суркісам підготували підозри, Холодницький саботує їхнє підписання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути