вівторок, 20 грудня 2011 16:25

Контрабанди в Україні стало менше

Про це повідомив  Голова Державної митної служби Ігорь Калєтнік в інтерв'ю виданню "Коммерсантъ" про декриміналізацію товарної контрабанди

"Коли готувався законопроект про декриміналізацію економічних злочинів, прораховувалися всі ризики, і Президент дуже жорстко питав про наслідки для економіки. Декриміналізація контрабанди означає, що за переміщення товарів поза митним контролем або його приховування замість кримінальної відповідальності буде застосовуватися штраф з конфіскацією товарів і транспортних засобів".

"Аналіз адекватності покарання за контрабанду показав, що навіть у разі винесення обвинувального вироку більшість винних зараз засуджуються до умовного покарання. Щодо адміністративних справ —простежується наступна тенденція: чим вища вартість предмета правопорушення, тим імовірніше стягнення штрафу та повернення конфіскованого товару. У 90% випадків, коли вартість товарів вища 400 тис. грн, суд застосовує штраф, а коли менша 2 тис. грн, то в 95% випадків — конфіскацію. Новий закон дозволить більш адекватно реагувати на ці правопорушення - сказав Ігор Калєтнік.

Голова ДМСУ переконаний, що  послаблення відповідальності не стане стимулом для збільшення контрабандних поставок. "Упевнений, що охочих порушувати буде менше. Якби всі винні у контрабанді зараз реально несли кримінальну відповідальність, можливо, лібералізація і стала б стимулом. Але таких випадків майже не спостерігається. Ми говоримо про економічну відповідальність — альтернативи їй немає" - наголошує головний митник.

Він також розповів, що Держмитниця в цьому році понад план Мінфіну вже перерахувала до бюджету 10 млрд грн. Якщо порівнювати з минулим роком — надходження збільшилися майже на 30 млрд грн.

Це є реальним показником того, що контрабанди стало однозначно менше, ніж було раніше.

Зараз ви читаєте новину «Контрабанди в Україні стало менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути