четвер, 26 червня 2008 14:57

Конституційна рада пропонує Ющенку поступитися повноваженнями

Президентові запропонують віддати Кабінету міністрів і парламентській більшості право призначати міністра оборони і міністра закордонних справ, а також відмовитися від права зупиняти дію актів Кабміну за винятком тих документів, що стосуються питань національної безпеки, оборони і зовнішньої політики.

Такі поступки виконавчій владі і парламентській більшості з боку президента передбачені концепцією, запропонованою робочою групою Національної конституційної ради, повідомив міністр юстиції Микола Оніщук на прес-конференції у четвер, інформує Ліга.

"Проект, який сьогодні підготовлений робочою групою, передбачає, що уряд буде формуватися з одного джерела. Усі міністри, включаючи міністра оборони і міністра закордонних справ, повинні призначатися тією політичною силою, яка перемагає на виборах", - сказав Оніщук.

При цьому він зазначив, що обговорюється можливість вето президента на кандидатури цих міністрів для того, щоб забезпечити консультації з главою держави по зазначених кандидатурах. Міністр підкреслив, що дана поступка є надзвичайно важливою з погляду забезпечення єдності уряду, його політичної команди.

"Друга тема, яка також була рекомендована главі держави для розгляду, – це скасування інституту призупинення актів уряду з одночасним зверненням до Конституційного Суду. Водночас, як робоча пропозиція зберігається можливість скасування президентом актів, але тільки з питань національної безпеки, оборони і зовнішньої політики", - додав Оніщук.

Також, за його словами, пропонується вивести місцеві адміністрації із системи органів виконавчої влади з відповідною зміною їхніх функцій. "Це дозволило б уникнути дуалізму і постійної конфліктології, що виникає у взаєминах уряду і президента", - зазначив міністр.

Він також повідомив, що як компенсацію главі держави буде запропоновано призначати керівників конституційних органів, таких як Рада Нацбанку, Нацкомісія з регулювання електроенергетики, Антимонопольний комітет.

При цьому Оніщук звернув увагу на те, що ці кадрові питання президент, відповідно до проекту, має вирішувати не одноосібно, а за згодою верхньої палати парламенту.

Оніщук зазначив, що проектом пропонується двопалатний парламент, нижня палата якого буде обиратися за пропорційною системою, призначати Кабінет міністрів і брати на себе відповідальність за дії виконавчої влади, верхню палату пропонується обирати за мажоритарною системою.

Пропонується також розвиток інституту місцевих референдумів, право звернення громадян у КС після того, як пройдені всі судові інстанції в Україні, а також такі елементи як народна законодавча ініціатива і народне законодавче вето.

Відповідно до зауважень Венеціанської комісії, пропонується цілковито відмовитися від імперативного мандата, а також від слідчої функції прокуратури, за якою мають зберегтися лише функції нагляду і державного обвинувачення.

Україна, відповідно до проекту, має зберегти змішану парламентсько-президентську форму правління, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Конституційна рада пропонує Ющенку поступитися повноваженнями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути