понеділок, 11 березня 2019 19:48

Конфлікт у Нафтогазі грає на руку Росії - політолог

Конфлікт у Нафтогазі грає на руку Росії - політолог
Росія може використати не продовження контракту з головою правління Нафтогазу Андрієм Коболєвим. Фото: УНІАН

Конфлікт, який виник у Нафтогазі після оголошення конкурсу на посаду голови правління компанії, гратиме на руку Росії. Про це Gazeta.ua розказав політолог Андрій Кучер.

"Треба бути обережним, бо історія з Нафтогазом грає на руку Росії. У нас була прекрасна перемога у суді, РФ покарана. Що відбувається далі? Скандал із премією і великими зарплатами. Ніяка цивілізована країна своїх топ-менеджерів за високі премії при успішному закінчення справи не засуджує. Навпаки стимулює. Чим взагалі регулюється крайня міра зарплати? Нічим. Це шум перед виборами. Жодної мотивації чи апеляції до закону. Так, закінчується контракт. Але можна було пролонгувати питання до виборів і зайнятись ним після. Потрібно було відволікти увагу суспільства або це меседж до певної групи олігархів. Для звільнення має бути тільки законна підстава. Так зможемо не наступити на граблі.

Якщо подивитись в цілому – Гройсман проти Коболєва. Також проти нього Тимошенко і Ляшко, вони відстоюють свою програмну лінію. У Кабміна теж є прямий інтерес, міністри представляють інтереси різних сил – там і гілка президента, і "Народного фронту" , є політичні амбіції Гройсмана. Тому доводиться балансувати між цих інтересів, Коболєв відстоює позицію топ-менеджера".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газпром" буде радий відставці: Омелян заступився за Коболєва

У Нафтогазі ділять територію, вважає політолог.

"Суть конфлікту у розділенні території. Нафтогаз завжди був ласим шматком. Той, хто володіє Нафтогазом, може суттєво впливати на нафто-газову сферу. Конфлікт закладений фундаментально. Немає чітких повноважень ні у Нафтогазу , ні у держави. Є колізія між законом і статутом компанії. Думаю, це зробили спеціально.

Проблема конфлікту саме в законодавстві. Гройсман каже, що Коболєв йде у відставку. Коболєв каже, що не йде. І той і інший зі свого боку праві. Але держава як один з акціонерів Нафтогазу немає права втручатись у політику компанії, це робить Наглядова рада. Коболєв правильно робить, що відстоює точку зору закону. Якщо Гройсман теж хоче бути на стороні законодавства, то він має прислухатись.

Є інсайдерські факти, що Кабмін на зустрічі із Коболєвим хотів списати борги облгазів Фірташа. Нафтогаз - це сфера інтересів першої п'ятірки олігархів. Вони відстоюють їх через політичні партії".

Уряд не ухвалював жодних рішень про укладення нового контракту з менеджментом Нафтогазу. Кабмін оголосив конкурс на посаду голови правління НАК. Про це заявив прем'єр Володимир Гройсман. Чинний голова правління Андрій Коболєв не погодився з рішенням уряду.

Зараз ви читаєте новину «Конфлікт у Нафтогазі грає на руку Росії - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути