Ексклюзиви
вівторок, 17 листопада 2009 11:38

Компанія Фірташа каже, що Україна вкрала 11 млрд кубометрів газу

Компанія Фірташа каже, що Україна вкрала 11 млрд кубометрів газу

Компанія Centragas Beteiligungs Holding AG (Австрія), якій належать 50% акцій компанії RosUkrEnergo (Швейцарія), звинувачує владу України в експропріації в січні-квітні 2009 року "Нафтогазом" 11 млрд куб. м газу. Про це повідомив перший заступник міністра юстиції України Євген Корнійчук.

"Відповідно повідомленню, компанія Centragas звинувачує Україну в порушенні договору до Енергетичної хартії, який був ратифікований Верховною радою України 6 лютого 1998 р., а саме, в нібито експропріації в січні-квітні 2009 р. національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" 11 млрд куб. м газу, які належали компанії RosUkrEnergo", - відзначив Корнійчук.

Компанія звертається з проханням про мирне врегулювання суперечки з Україною відповідно до ст. 26 договору до Енергетичної хартії. Якщо суперечки неможливо вирішити мирним шляхом протягом трьох місяців після звернення про мирне врегулювання, то інвестор може передати суперечку за власним бажанням для вирішення до судів або арбітражні трибунали договірної сторони.

Євген Корнійчук звертає увагу на два моменти.

По-перше, RosUkrEnergo складається не тільки з австрійської Centragas, але також і з представників російського акціонера. Тому як представники Centragas, вони ніякого права подавати позов від своєї дочірньої компанії не можуть. "Нам відомо, на 100 %, що другий акціонер своєї згоди на цю акцію не давав", - говорить перший замміністра юстиції.

По-друге, держава і "Нафтогаз" це різні юридичні суб"єкти і раніше компанії Фірташа вже зверталися до "Нафтогазу" з позовами з цього ж питання. Тому позови, направлені до "Нафтогазу", ніякого відношення до держави не мають", - говорить він.

Нагадаємо, Rosukrenergo, одним із власників якої є бізнесмен Дмитро Фірташ, вчетверо - до 8,26 млрд. дол. збільшила претензії до "Нафтогазу України" за 11 млрд куб. м газу, які українська компанія відмовилася підняти зі своїх сховищ.

РБК-Україна

Зараз ви читаєте новину «Компанія Фірташа каже, що Україна вкрала 11 млрд кубометрів газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути