четвер, 01 квітня 2021 15:53

Комісія не мала пускати нардепів-"слуг" на засідання - "Опора" про вибори у 87-му окрузі

Комісія не мала пускати нардепів-"слуг" на засідання - "Опора" про вибори у 87-му окрузі
Вчора низка народних депутатів зі "Слуги народу" приїхали на засідання ОВК №87. Фото: @chesno.movement

Перебування народних депутатів на засіданнях виборчих комісій призводить до дестабілізації виборчого процесу. Про це заявила Громадянська мережа "Опора", оцінюючи ситуацію зі встановлення результатів проміжних виборів народного депутата на засіданні ОВК №87 в Івано-Франківській області.

"Враховуючи конфліктність роботи ОВК номер 87, "Опора" закликає всіх суб'єктів виборчого процесу забезпечити належні умови для неупередженої роботи комісії та уникати тиску на її членів.

Верховна Рада України в процесі вдосконалення виборчого законодавства повинна передбачити обмеження присутності народних депутатів України на засіданнях виборчих комісій.

Перебування депутатів на засіданнях виборчих комісій, як засвідчує досвід цієї та інших кампаній, призводить до дестабілізації виборчого процесу за участі народних депутатів від різних депутатських фракцій і груп.

Окремо організація закликає правоохоронні органи перевірити заяви народних депутатів України про присутність на засіданні ОВК осіб зі зброєю і проінформувати громадськість про результати", - йдеться в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кричав, проводив обшуки та вилучав документи. Тищенко влаштував істерику на 87-му окрузі

Робота ОВК супроводжувалась неодноразовими перервами, окремими неправовими рішеннями комісії, конфліктами між нею та кандидатом Олександром Шевченком, втручанням нардепів у законний перебіг засідання, повідомляють спостерігачі.

Окремо організація закликає правоохоронців перевірити заяви про присутність на засіданні осіб зі зброєю та проінформувати громадськість про результати.

Згідно з законодавством народні депутати не входять до переліку осіб, які мають право перебувати на виборчій дільниці під час проведення голосування, а також на засіданні виборчої комісії при підрахунку голосів та встановленні підсумків голосування.

ОВК не мала підстав надати дозвіл нардепам від "Слуга народу" брати участь у її засіданні 31 березня 2021 року, вважає "Опора".

Допуск сторонніх осіб за рішенням комісії можливий лише на її звичайне засідання, а не під час безперервного засідання щодо встановлення підсумків голосування.

"Присутність на засіданні ОВК 5 народних депутатів, які підтримують одного кандидата, порушила закріплений законодавством паритет щодо представлення на засіданні представників різних суб'єктів виборчого процесу.

Також внаслідок їхньої активності під час засідання були створені умови для непередбаченого законодавством впливу на роботу виборчої комісії", - заявляють спостерігачі.

"Опора" закликала ЦВК дослідити обґрунтованість рішення про позбавлення права присутності кандидата Шевченка, його довірених осіб і спостерігачів.

28 березня в окрузі № 87 проходили вибори народного депутата. Кандидати від "Слуги народу" Василь Вірастюк і від "За майбутнє" Олександр Шевченко заявляли про свою перемогу.

У середу Центральна виборча комісія відновила підрахунок голосів на окрузі. Перед цим комісія втрачала кворум.

Нардепи з парламентської фракції "СН" поїхали в округ "з'ясувати ситуацію з підрахунком голосів".

За даними ЦВК, опрацьовано 84,61 дільничних протоколів. Вірастюк - 31,35%, Шевченко - 29,69%, кандидат від ВО "Свобода" Руслан Кошулинський - 28,77%.

Зараз ви читаєте новину «Комісія не мала пускати нардепів-"слуг" на засідання - "Опора" про вибори у 87-му окрузі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути