середа, 27 січня 2010 17:08

Командування Чорноморського флоту РФ знову збрехало

Командування Чорноморського флоту РФ знову збрехало
Судно ПМ-138, яке поверталося з Середземномор"я, у вівторок в Севастопольську бухту завели два буксири. Раніше командування Чорноморського флоту назвало інформацію про аварію на цьому судні "провокацією" українських спецслужб.

Нагадаємо, 24 січня ЗМІ писали про те, що напередодні на допоміжному судні ЧФ Росії ПМ-138, яке знаходилося на південь від Севастополя на100 км., виникла аварійна ситуація. Плавмайстерня входила до складу групи суден забезпечення Чорноморського флоту РФ, яка поверталася з пункту базування ВМФ Росії в сірійському порту Тартус.

23 січня під час шторму судно отримало пробоїни паливних баків і в них почала потрапляти морська вода. Судно знизило хід і екіпаж приготувався до евакуації.

Зрештою, дірку вдалося залатати, але плавзасіб втратив багато пального.

Прес-центр ЧФ Росії виступив з різким спростуванням цієї інформації, назвавши її неправдивою, а також провокацією українських спецслужб. Мовляв, низька швидкість судна - 4 вузли - пояснюється "складними погодними умовами" в морі. Прибуття ПМ-138, за даними флотського прес-центру, очікувалося 24 січня - на добу пізніше, ніж прийшли інші плавзасоби з Тартуса - великі десантні кораблі "Ямал" і "Цезар Куніков".

Проте ПМ-138 не прийшла ні цього дня, ні наступного. За судном довелося висилати два буксири, які затягнули плавмайстерню в Севастопольську бухту тільки 26 січня. Слід сказати, що подібна надзвичайна ситуація склалася на ПМ-138 в лютому 2008 року в Егейському морі, тоді її екіпажу довелося подати сигнал SOS і прийняти допомогу від грецьких моряків, зокрема - військових з НАТОвської бази.

Велика частина екіпажу цього допоміжного судна - українські громадяни. Саме тому, говорить головний редактор видання "Флот-2017" Дмитро Тимчук, цю обставину робить інцидент в Чорному морі важливим для українського суспільства і українських мас-медіа. До того ж, аварійні ситуації на ЧФ Росії на українській території почастішали. Останнім часом ЗМІ повідомляли про аварії на флагмані флоту ракетному крейсері "Москва", підводному човну "Алроса", про аварійні викиди нафтопродуктів з військових кораблів в Південній бухті Севастополя.

Кожного разу флотський прес-центр рішуче спростовував всі ці факти, але зрештою, офіційна Москва, а потім і командування Чорноморського флоту РФ були вимушені хоч частково, але визнати аварійні ситуації.

НП на ПМ-138 за часом співпало з приїздом до Києва російського посла Михайла Зурабова. Вчора директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов на прес-конференції в Києві висловився в тому сенсі, що проблема перебування Чорноморського флоту Росії в Україні для нового посла буде пріоритетною в спілкуванні з українською владою. На думку Дмитра Тимчука, початок такого спілкування на програшному фоні надзвичайних ситуацій на плавзасобах флоту, де працюють українці, дало б офіційному Києву привід жорстко поставити перед Михайлом Зурабовим питання про безпеку перебування російського флоту на території України як зараз, так і в майбутньому.

Головне.

Зараз ви читаєте новину «Командування Чорноморського флоту РФ знову збрехало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути