четвер, 09 листопада 2017 19:48

Колишній голова секретаріату Ющенка дав пораду Порошенкові

Колишній голова секретаріату Ющенка дав пораду Порошенкові
"Парадокс у тому, що люди під парламентом вимагають виконання обіцянок президента і коаліції", - Олег Рибачук. Фото: Reuters

У президента Петра Порошенка немає політичної волі на виборчу реформу. Однак її необхідно проводити. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав колишній віце-прем'єр і голова Секретаріату президента Ющенка Олег Рибачук.

"Життя розвіяло міф від депутатів про те, що українці не цікавляться виборами. Мовляв дуже складна тема, ви б краще сюди не лізли. Насправді, країна 26 років не може досягти успіху, бо досі не вирішили питання з виборчими правилами. Бачимо - інститут мажоритарників не працює. А якщо депутат купує місце у партійному списку чи округу, то йде до парламенту здобути ще більше грошей.

Прийняття кодексу у першому читанні - тільки початок. Нові правила виборів треба затвердити не пізніше ніж за рік до їх проведення.

Парадокс у тому, що люди під парламентом вимагають виконання обіцянок президента і коаліції. Зараз у влади немає шансів зберегти стару гібридну систему Януковича, суспільство уважно прослідкує спробу "вихолостити" кодекс.

Від влади треба вимагати одну — максимум троє речей. Якщо почнемо докидати ще, не досягнемо мети. Маємо проголосоване у першому читанні обмеження депутатської недоторканності, чекаємо від президента створення антикорупційного суду. Із виборчою реформою найскладніше, бо Порошенко жодного разу публічно не підтвердив своє бажання зробити її. Мовляв, він "За", але немає політичної волі у парламенті. Голосування показало, що політичної волі немає у першу чергу в його фракції.

Порошенкові треба перестати тримати за дурня власний народ і західних партнерів. Виборче законодавство необхідно міняти", - сказав Олег Рибачук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захід несподівано похвалив українських нардепів

7 листопада Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект Виборчого кодексу. "За" проголосували 226 депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Колишній голова секретаріату Ющенка дав пораду Порошенкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути