неділя, 09 вересня 2012 09:02

"Коли Кучму обирали на другий термін, "медведчуки" вже повністю контролювали його"

"Коли Кучму обирали на другий термін, "медведчуки" вже повністю контролювали його"
Коли Кучма став главою держави, комуністи одразу виступили проти будь-яких реформ, розповідає Сергій Головатий Фото: tsn.ua

Сергію Головатому з усіх президентів було найпростіше працювати з Леонідом Кучмою. Про це народний депутат України, колишній міністр юстиції розповів у новому номері журналу "Країна".

"Я ввійшов у політику на антикомуністичній платформі, 1990 року. Коли Кучма став главою держави, комуністи одразу виступили проти будь-яких реформ. І тоді я підказав йому ідею Конституційного договору. Леонід Данилович домігся її реалізації. Він пробив бетонну комуністичну стіну, бо голосів на прийняття Конституції не було. І Верховна Рада 1995 року ухвалила цей договір простою більшістю, хоч тодішній спікер, Олександр Мороз, його не сприймав. Саме цей договір дав можливість згодом ухвалити Конституцію і зламати хребет комуністичній системі", - наголосив він.

За словами Головатого, ухвалення Конституції стало найбільшим їхнім завоюванням.

"Було відкрито простір для трансформації в усіх сферах. Включили туди все найважливіше. І прописали порядок внесення змін так, щоб він був якнайважчий. Саме в першому розділі Конституції зазначені унітарна держава, заборона іноземних військових баз, державна українська мова. Змінити цю частину можна лише конституційною більшістю на двох сесіях, а тоді ще це має бути затверджено національним референдумом", - зауважив він.

"Кучма звільнив мене 1997-го, хоча ми не мали жодних конфліктів. Пізніше він сказав, хто мене прибрав – "медведчуки". І додав, що це звільнення було однією з найбільших його помилок. Пояснював: до нього прийшли силовики – голова СБУ, міністр внутрішніх справ, прокурор, і натиснули. І він підписав указ про звільнення. За цим стояв Віктор Медведчук. Коли Кучму обирали на другий термін, вони вже повністю контролювали його", - підкреслив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У своїй політиці Янукович багато в чому копіює Леоніда Кучму" — Безсмертний

Повне інтерв'ю Сергія Головатого читайте у журналі "Країна" № 34 (137) за 6 вересня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Коли Кучму обирали на другий термін, "медведчуки" вже повністю контролювали його"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути